Minerallagstiftningen engagerade många i länet
2024-11-06
Ett informationsmöte om minerallagstiftningen anordnas av LRFs kommunavdelning i Berg den 4 november. En fråga som engagerade närmare 250 bybor, politiker och tjänstemän i Jämtlands län.
LRFs kommunavdelning i Berg bjöd in till informationsmöte om minerallagstiftningen på Furuparken, Torvalla by utanför Östersund den 4 november. Totalt sett deltog närmare 250 personer. Boende kring Storsjön, Oviken, politiker och media samlades för att få mer information och få mer kunskap om hur processen kring minerallagstiftningen egentligen går till. På plats fanns också företrädare för den lokala gruvmotståndsgruppen. Kvällen arrangerades av LRF:s kommunavdelning i Bergs kommun tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan.
Kvällens huvudtalare var Arne Müller, författare och journalist från Umeå som specialiserat sig på just gruvindustrin och som bevakar den ur ett miljöperspektiv. I somras höll han dessutom ett uppmärksammat sommarprat.
– Jag tror inte folk förstår proportionerna av denna gruva, som nu om planerna sätts i verket, kommer att bli Sveriges största gruva, sade Arne Müller.
Det australiensiska företaget Aura Energy har lämnat in en ansökan om bearbetningkoncession, det vill säga en ansökan om gruvbrytningstillstånd. Müller lyfter betydelsen av att ha en stark opinion mot gruvdriften bland de närboende. Finns det ett starkt engagemang mot gruvan i området blir det svårare att locka utländska investerare att investera i projektet.
En död hand läggs över området om gruvplanerna verkställs
Bertil Sivertsson ordförande i Bergs kommunavdelning var rörd över det stora engagemanget mot gruvdriften bland länsborna.
– Vi fortsätter vårt arbete mot planerna att starta upp en gruva som ska bryta vanadin ur alunskiffer i Ovikenområdet. Storsjön är dessutom dricksvattentäkt för flera kommuner. Kommer dessa gruvplaner att verkställas läggs en död hand över området, sade Bertil.
Annsofi Collin, regional sakkunnig infrastruktur och miljö vid LRF Nord höll i ett föredrag om LRFs syn på minerallagstiftningen.
– Grön omställning är så mycket mer än försörjning av mineral och metaller och vi måste göra avvägningar mellan olika viktiga intressen. Malmen i Oviken innehåller låga koncentrationer av de mineral man vill bryta, en gruva skulle ge enormt omfattande lokal miljöpåverkan med orimligt stora risker för långtgående skador på vattnet, i förhållande till den blygsamma globala klimatnyttan. Livsmedelsförsörjning och dricksvattenförsörjning måste då ges företräde, avslutar Annsofi Collin.
LRF Nord har även arrangerat ett lunchwebbinarium om "Prospektering och nya gruvor" som du som LRF-medlem hittar i vårt webbinarie-arkiv här.