Mikael Wik: ”Jag är optimistisk för 2024”
2024-02-02
Vi fångade Mikael Wik på Adelövs gård för att höra hur det är att producera mat i Tranås kommun just nu. I tider när beredskap har kommit högt upp på agendan bidrar Tranås lantbrukare framför allt med prima kött och mjölk. Och kommungruppen har initierat samtalet med kommunen om självförsörjning och lokalproducerad mat.
I höstas hade kommungruppen möte med kostchefen på kommunen, och även om självförsörjningsfrågan inte är tillräckligt prioriterad i kommunens arbete så är de numera åtminstone medvetna om den.
– Just nu är det en högaktuell fråga i hela landet. I fjortonde timmen, alldeles för sent, börjar man få upp ögonen för det, säger Mikael Wik, som sitter i kommungruppens styrelse.
På den egna gården, med produktion av nötkött och ekologisk kyckling, har man investerat i både vindkraftverk och ett eget värmeverk i en ambition att bli mer motståndskraftiga.
– Vi är självförsörjande dubbelt upp på energi sen tio år tillbaka.
Det som skulle ställa till problem i kristid är såklart tillgången på drivmedel, men även foder till kycklingarna då gården som mest skulle kunna producera 30 procent av det som behövs. Kornas foder producerar de själva.
Mot bättre tider
Även om räntorna bromsar möjligheten att investera för tillfället så ser Mikael Wik positivt på framtiden och möjligheterna för svenskt lantbruk.
– Jag är optimistisk för 2024, säger han.
Adelövs gård tar emot mycket besök, inte minst sedan man inredde eget styckeri, gårdsbutik och festlokal. Mikael berättar att han visar runt besökare på gården, pratar om svenskt lantbruk och matproduktion och att det märks hur långt avståndet har blivit mellan konsument och producent.
Gårdsbutiken är ingen stor del av den totala verksamheten och man kanske inte ska räkna närmare på lönsamhet per investerad timme, men den är viktig just för att försöka minska det där glappet. Besökare som blir intresserade av att handla kyckling från Adelöv har ofta svårt att hitta det i sin lokala butik, men nu kan de handla från frysen när de besöker gården.
Adelövs gård har satsat på fyra evenemang per år, vid påsk, i samband med julmarknaden, under Mat runt Gränna och vid Gårdsrundan på hösten. Då visar de upp gårdens produktion och serverar mat gjord på nöt- och kycklingkött från gården. Vid julmarknaden i höstas kom närmare 300 personer för att äta lunch och de sålde slut på allt de hade hemma.
Gårdens ungdomar säljer kött vid flera rekoringar, nu sist i Jönköping slog de försäljningsrekord och även då tog lagret slut. Den här typen av småskalig försäljning tar mycket tid och har en lång startsträcka innan det blir snurr på det, men är ett trevligt sätt att visa upp gården och dess produktion.
– Det är bra att visa en positiv bild, vad vi är duktiga på i Sverige. Det är vi för dåliga på att lyfta fram, säger Mikael Wik.