Mer buller att vänta

Foto: Försvarsmakten
Fler soldater och mer transporter på vägarna i Östergötland att vänta när Nato växlar upp.

I det nya säkerhetspolitiska läget kan vi räkna med betydligt större aktivitet på Prästtomta skjutfält och markstridsskolan i Kvarn med strax norr om Borensberg. Vid sidan av svensk trupp kommer även förband från övriga Nato att öva strid, även i andra delar av Östergötland.

– Övningsverksamheten kommer inte att ske under fler dagar än tidigare. Vi kommer att håll oss på egen mark. Däremot blir det fler förband och mer materiel under våra övningstillfällen, meddelar platschef och överstelöjtnant Ola Sandberg på markstridsskolan/P4 Kvarn

Det som kommer att märkas, och bli den största förändringen, är att det kommer att ”bullra” mer. Fler fordon och transporter kommer att färdas på vägnäten kring markstridsskolan, från Skövde och Linköping i första hand, men även från andra orter. 

Området kring Bråvalla i Norrköping kommer också märka av ökad militär aktivitet. I luften kommer det dessutom att färdas mer manskap och materiel via helikopter, i stort sett över hela regionen.

– Andelen internationella övningar, med trupp från andra nationer inom Nato, kommer öka. Vi kommer även att ha fler förband på plats. Detta är en naturlig konsekvens av senaste försvarsbeslutet där antalet värnpliktiga och förband ska öka liksom antalet befäl och officerare, tillägger Sandberg.

Han ser det som en naturlig konsekvens av omvärldsförändringarna med Rysslands annektering av Krim, angreppet på Ukraina och vårt Nato-inträde. I våras hölls också den internationella övningen Swift Response, med målet att kunna ta emot militärt stöd i form av utländsk trupp från USA, Italien, Spanien och Ungern.

Efter luftlandsättningen av personal och materiel över Hagshult flygbas i Småland transporteras soldaterna till Kvarn med helikopter under natten. Efter en omgruppering angrep soldaterna en stadsliknande träningsanläggning på Kvarn, om kallas Spång.

– Det är en av de mest avancerade anläggningarna i Europa för denna form av övningar; strid i bebyggelse. Vi kan i realtid följa hur ett förband rör sig, kommunicerar och löser sin uppgift genom ett nät av sensorer och kameror, i byggnaderna och på soldaterna. Förbandet får möjlighet at öva i en verklighetstrogen miljö, berättar Sandberg.

LRF var som organisation särskilt inbjudna till totalförsvars konferensenen som nyligen hölls
på helikopterflottiljen i Malmslätt. Där delade Försvarsmakten informationen. På lokalplanet är det lite annorlunda.

– Som kommungrupp har vi ingen upparbetad relation med Försvarsmakten. Däremot tar de kontakt med berörda markägare innan en planerad övning. Samtidigt märker vi att framförhållningen är kortare idag än tidigare, men det kan ju bero på att läget är mer tillspetsat, säger Arvid Pettersson lantbruksföretaget, arrendator och ordförande i Motala kommungrupp.

– Min uppfattning är annars att Försvarsmakten är tillmötesgående och lyssnar in när vi har synpunkter, tillägger han.