Mejerimjölkens sammansättning

Mejerimjölkens sammansättning

Med jämna mellanrum analyseras den svenska mejerimjölkens sammansättning för att få aktuell kunskap om dess näringsinnehåll och följa eventuella förändringar över tid. 2019-2020 genomfördes den senaste och visar att mjölken fortsatt håller en jämn kvalitet över hela landet över hela året. Rapporten kallas Mejerimjölkens sammansättning.

Om rapporten Mejerimjölkens sammansättning 

Rapporten Mejerimjölkens sammansättning är en återkommande analys av mjölkens näringsinnehåll. Analysen har hittills gjorts ungefär var tionde år. LRF Mjölk låter göra denna analys på uppdrag av Svensk Mjölk. Svensk Mjölk är ett samarbete mellan ett flertal aktörer inom mjölkbranschen, och innefattar bland andra de mejerier som står bakom LRF Mjölk, det vill säga Arla, Norrmejerier, Skånemejerier, Falköpings mejeri, Grådö mejeri och Gäsene mejeri. Den senaste rapporten heter Mejerimjölkens sammansättning 2019-2020 och följer på Mejerimjölkens sammansättning 2010. 

Analysen ger aktuell kunskap om den svenska mjölken 

Syftet med att analysera mjölkens näringsinnehåll är att få aktuell kunskap om den svenska mejerimjölkens sammansättning, identifiera eventuella årstidsmässiga och geografiska variationer samt analysera hur mjölkens sammansättning eventuellt ändras över tid, det vill säga från decennium till decennium. Undersökningen utgör också underlag till näringsdeklarationer och till Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.  

Så gick analysen till 

Mjölk samlades in vid fyra insamlingstillfällen 2019 och 2020 under juli, okt, jan och april från sju mejerier i Malmö, Kalmar, Jönköping, Stockholm, Grådö, Östersund och Umeå. Analyser gjordes enligt internationella standardmetoder. Totalt mättes 113 parametrar innefattande protein, fett, alla fettsyror, kolhydrater, vitaminer och mineraler. 

Här kan du läsa och ladda ner rapporten om Mejerimjölkens sammansättning

Rapporten i korthet - de viktigaste fynden

Mejerimjölkens sammansättning visar att näringskvaliteten hos svensk mjölk står sig över tid med fortsatt bra näringsvärde. På grund av att svenska mjölkbönder i allt större utsträckning använder svensk raps istället för importerad soja har dock jodhalten påverkats. För att hålla jodhalten uppe i mjölken har man i Sverige av tradition berikat kornas foder med bland annat jod för att kompensera för de ämnen i raps som hämmar upptaget av detta näringsämne. Tack vare Mejerimjölkens sammansättning kunde vi identifiera att jodberikningen behövde öka något, vilket nu är genomfört.

Svensk mjölk är fortsatt goda källor till inte minst kalcium, magnesium, en rad olika B-vitaminer inklusive folat, samt jod. Även proteinmängd och proteinkvalitet är mycket god.