”Det bästa med yrket är frihet med ansvar, variationen och att man är sin egen chef”
2025-01-31
Vi åkte ut till Johan Knutsson i Påarp utanför Helsingborg för att göra ett nedslag hos en av våra unga lantbruksmedlemmar och höra om hans framtidsvisioner, synen på LRF och hans roll som ung företagare i branschen.
Johan Knutsson är 34 år gammal och driver tillsammans med sin pappa och bror en växtodlingsgård på 680 hektar. Gården har funnits i familjen i åtta generationer och omfattar bland annat 65 hektar sockerbetor. Grisproduktionen, som hans pappa ansvarar för, är en annan viktig del av verksamheten.
– Jag har vuxit upp med lantbruket och såg min chans att ta över. Det bästa med yrket är friheten, ansvaret och variationen. Man är sin egen chef, vilket passar mig bra, berättar Johan.
En verksamhet i utveckling
Sedan han startade sitt företag 2017 har Johan hela tiden sökt nya vägar för att bredda sin verksamhet och sprida riskerna på flera olika intäktsmöjligheter. Utöver växtodlingen och grisproduktionen har han investerat i fastigheter, renoverat och hyrt ut bostäder samt köpt maskiner för att ta sig an entreprenadarbeten. Han har även satsat på snickeriarbeten, snöröjning och saltning.
– 2022 tog jag över driften på Östergård och satsade då på växtodling i större skala. Det är viktigt att sprida riskerna och vara öppen för nya möjligheter.
För att maximera användningen av gårdens mark har Johan även experimenterat med alternativa odlingar som till exempel jordgubbar för självplock, hampafrön och crysantemum. En av de mest framgångsrika satsningarna har varit stärkelsepotatis.
– Potatis är en arbetsintensiv men väldigt intressant gröda. Duktiga potatisodlare kan tjäna bra och redan vid 44 ton är det ett bra resultat.
Johan har även investerat i hållbara gödslingsmetoder, exempelvis genom att ta emot hästgödsel från trakten och experimentera med slam.
– Slam är en omdebatterad produkt, men den har sina fördelar. Det finns utmaningar, som rester av läkemedel, men vi kan inte enbart skicka allt organiskt material till städerna utan att få något tillbaka.
LRFs roll och jordbrukspolitik
Johan har ett visst engagemang i LRF, men upplever att det ibland är svårt att ha insyn i organisationens arbete och veta vad LRF gör. Under intervjun med LRFs regionala kommunikatör Markus Asp fick Johan reda på flera saker som LRF arbetar med och kan även erbjuda sig att komma ut och prata för medlemmarna på lokalavdelningsårsmötet.
– Jag och flera andra lantbrukare har ganska dålig koll på vad LRF faktiskt gör. Vi hade nyligen ett möte inför min lokalavdelnings årsmöte, och där lyftes frågan om vad LRF arbetar med. Jag ser framför mig och håller med de flesta andra lantbrukare att vi måste ha en organisation som hjälper oss med regler och lagar, någon som står bakom oss lantbrukare.
Han betonar vikten av att LRF fungerar som både en bollplank och ett skyddsnät för lantbrukare.
– LRF ska vara den organisation som hjälper oss att få till exempel regellättnader. Det är kopiöst många kontroller och regler att hålla koll på, och det skulle underlätta enormt om det fanns en mer samlad struktur. Det är ett önskemål från min sida att LRF arbetar vidare med.
Han är kritisk till att svenskt lantbruk klassas som miljöfarlig verksamhet och menar att politiken borde fokusera på att skapa långsiktigt lönsamma villkor snarare än att förlita sig på subventioner.
– Jag är emot ett stort beroende av jordbruksstöd. Det vore bättre om vi fick ordentligt betalt för våra produkter från början. Varför ska jag driva mark som inte lönar sig utan stöd?
Han ser också en förbättringsmöjlighet i hur kontroller utförs:
– Det hade varit bättre om Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Miljöförvaltningen med flera kunde samordna sina inspektioner istället för att vi ska ha fyra olika kontroller som tittar på olika saker. Det blir för mycket byråkrati ibland.
Råd till unga lantbrukare
För de som funderar på att starta ett lantbruksföretag har Johan tydliga råd:
– Lär av andras misstag och ställ många frågor till erfarna lantbrukare. Det är svårt att starta från noll, så försök hitta en gård att ta över och gör det i samråd med familjen.
Själv befinner han sig i ett generationsskifte med sina tre bröder, en process som påbörjades 2022 och fortfarande pågår.
– Det är viktigt att ta sig tid och diskutera allt noga. I en familj kommer alltid någon att bli lite missnöjd, men genom att ge alla utrymme och tid att fundera kan man hitta en bra lösning. Vi har inte bråttom men vi har också påbörjat processen i tid så att vi gemensamt kan hitta en lösning som passar alla inblandade.
Framtidsutsikter
Trots utmaningar ser Johan positivt på framtiden. Han fortsätter att utveckla sin verksamhet och är öppen för nya möjligheter inom lantbruk och entreprenad.
– Det handlar om att vara flexibel och våga testa nya saker. Lantbruket är en livsstil, och för mig finns det inget bättre.