"Jag ser LRF som en organisation som främjar våra rättigheter. Utan LRF kunde det ha varit mycket värre."

Varg Torbjörn Nilsson

I södra Sverige är vargproblematiken ständigt aktuell och den senaste tiden har myndigheterna visat intresse för att på kort och lång sikt minska effekterna av vargens förekomst. I mars tidigare i år tog Länsstyrelsen i Skåne initiativ till ett möte i Tollarp om vargsituationen i regionen. Mötet, där även statssekreterare Dan Ericsson deltog, är ett av många möten med myndigheterna som LRF aktivt deltar i för att skapa förutsättningar för att skydda livsmedelsproduktionen från angrepp på tamdjur.

På mötet delade lantbrukare sina insikter om hur vargreviret, i detta fall Linderödsreviret, påverkar deras verksamheter, både på kort och lång sikt. Diskussionerna fokuserade på samhällsstöd, nödvändiga skyddsåtgärder och möjliga lösningar på de utmaningar som vargnärvaron medför. Samtalet avslutades med en gemensam pressträff där journalister från ett stort antal medier deltog.

Lantbrukaren Torbjörn Nilsson i Hörby fick ett får rivet tidigare i år och tycker det är viktigt att LRF har en god dialog med myndigheterna men även att det finns en organisation som driver jordbruksfrågorna och främjar medlemmarnas rättigheter.

– Det är inte meningen att enskilda lantbrukare ska stå för hela kostnaden för att vi ska ha varg i området. När jag blev drabbad fick jag ett bra bemötande av länsstyrelsen när de kom ut för att ta prover på fåret som blev rivet. Vargen har ett existensberättigande men vi måste kunna hantera det på ett bra sätt, säger Torbjörn.

Trots begränsad personlig kontakt med LRF, har han deltagit i några möten och ser värdet i organisationens arbete:

– Det är bra att det finns en organisation som tar tag i jordbruksfrågorna. LRF är en viktig motpol till mycket annat. Jag ser LRF som en organisation som främjar våra rättigheter. Utan LRF kunde det ha varit mycket värre. Det är också kul att vi har lite medlemsrabatter och rabatter på försäkringar.

Han betonar också vikten av att ha en organisation som LRF som stöd när problem uppstår:

– Man vet att det finns hjälp att få om det hettar till. Vi har skog och mark men det är inte vår huvudsakliga sysselsättning. Vi har djuren för att hålla markerna öppna. Jag är rädd för vargens påverkan eftersom fårägare kan tvingas lägga ner, vilket hotar naturvärdena. Ur den aspekten är vargen farlig. Den naturvårdande aspekten är jätteviktig och den väger tyngst för mig.

Även om samarbetet med Länsstyrelsen ofta fungerar bra, finns det vissa aspekter som kräver förbättring:

– I alla lägen har vi inte varit glada för länsstyrelsen. De kom ut här och tog DNA-prov och tog med sig hund, men den kunde inte spåra vargen vidare. Det man kan säga från myndighetens sida är att glappet är för stort från angrepp till skyddsjakt. Den tidsaspekten är farlig, mycket kan hända under tiden fram till beslutet tas, avslutar Torbjörn.

LRF fortsätter att arbeta för att säkerställa att lantbrukare har det stöd de behöver för att hantera vargfrågan. Genom aktiva möten med Länsstyrelsen och andra berörda myndigheter strävar LRF efter att hitta lösningar som både skyddar lantbrukarnas intressen och bevarar naturvärdena som de betande djuren skapar.