Matnyttiga tips på inspirationskväll om turism

Insiprationskväll om turism

Eksjö kommungrupp samlade aktörer inom landsbygdsturism till en kväll för inspiration och erfarenhetsutbyte. Medlemmar från Aneby, Eksjö, Nässjö, Vetlanda och Ydre kommuner.

Ordförande i Eksjö kommungrupp Gertrud Larsson hälsade välkommen och uppmärksammade mötet på att 2024 är det 50 år sedan kvinnor kunde bli medlemmar i LRF! Innan dess kunde bara den som stod som ägare/brukare till fastigheten vara medlem, men på stämman 1974 togs beslutet om personliga medlemskap och en medlem en röst.

Därefter tog Kristina Lindelöf från Ingebo Hagar över och berättade om sin resa som turistföretagare. Från en förfallen by till ett turistföretag med stuguthyrning, visningsjordbruk, guidade turer bland djuren och skogsvandringar med som mest 25 000 besökare ett år! 

Sedan talade Carinorna Eldåker och Engquist om sin satsning på Cykla i Filmlanskapet Småland och att sprida kunskap om småländsk natur och kultur. Turerna är alltid guidade med en guide först och en sist. De är mellan 12 och 65 km långa. Det viktiga är inte att cykla fort utan uppleva mycket under vägen.

Programmet övergick till ett samtal mellan Julia Braf och Gertrud Larsson, om Julias och hennes makes ombyggnad av skullen på en äldre ladugård till Övrarps Loge, en helt unik boendeform. Gästerna får bo på loftet, som är utrustat med ett modernt kök, WC, dusch, sovplatser både i våningssängar, bäddsoffa eller i höet! På gården kan de dessutom fiska karp i dammarna eller bada i vedeldad badtunna eller grilla med kol som är kolat på gården.

Sedan talade Göran Silfverhielm om hur ett tänkt snickeri om 150 m2 blev en modern lägenhet om 75 kvadrat och en mindre snickarbod. Bostaden ligger mycket vackert nära Bellen och många bad- och fiskesugna söker sig hit. Lägenheten är fullbokad under hela sommaren redan vid nyår, vår och höst är det ett polskt fiskeföretag som hyr.

Alla föreläsarna poängterade att det viktigaste för att lyckas är att man tycker om att möta människor, att man är noggrann och har välstädat och har klara regler.

Kvällen avslutades med att Tommy Nilsson från Länsförsäkringar talade om vilka försäkringar som kan behövas.