Krönika: Mathilda Åberg

Saffransodlare Mathilda Åberg visar sina krokusar på Gotland

Mathilda Åberg i regionstyrelsen skriver i sin krönika om kunskap i allmänhet och Grön Framtidsdag den 26 november som blir en heldag i kunskapens tecken.

Man brukar säga att kunskap väger tungt, men är lätt att bära. Absolut. Jag skulle även vilja hävda att kunskap framförallt hjälper till att lätta vikten på många andra av livets bördor. Men ibland kan det till och med bli svårare, att kunskap kan vända något från hur-svårt-kan-det-vara till att visa att detta något är oerhört komplext. Jämför till exempel mångas inställning till livsmedelsproduktion – lite mer kunskap och insikt skulle kunna skapa större förståelse för jordbrukets utmaningar. Framförallt är kunskap inget område man blir färdig med, det finns alltid något nytt att lära.  

Den 26 november går Grön Framtidsdag av stapeln. Det är en dag som ger oss kunskaper inom alla möjliga områden, helt och enbart inriktad mot gröna näringarna - en hel dag packad med kunskap! För LRF kommer Marcus Hoffman och berättar om kostnaden för den gröna omställningen och Helena Andreasson förklarar den nya naturrestaureringslagen. Dessutom serveras, förutom fika och mat, omvärldsfrågor om världsmarknadspriser, forskning om vår psykiska hälsa, generationsskiften, kalvning, ledarskap, vatten, risk, ja det här är bara några av ämnena i år. Att hitta något spännande att lyssna till brukar inte vara några problem utan snarare vad man inte hinner med. Dessutom finns alla kollegor, vänner och branschfolk där att prata med. Räcker verkligen en dag? 

Oavsett, vi kommer gå därifrån med fjäderlätta steg, lite bättre rustade för nästa dag och fulla med diskussioner och samtalsämnen, med skratt och prat. Vi ses på Gotland Grönt Centrum den 26 november! 

Läs mer om Grön Framtidsdag på LRF.se >>