Mät skördebortfallet, mät viltbetet
2023-10-30
Nu är det tröskat och klart. Vallen är skördad. Men hur mycket av grödorna blev mat åt viltet? LRF påminner om lantbrukarens möjlighet att ta reda på fakta. Hur mycket påverkar egentligen det betande klövviltet ditt resultat? Det är viktig kunskap.
Sätt upp referensburar redan nu i höst i sådder och vallar, många gånger underskattas vinterbetet. Placera burar så det visar ett genomsnitt för gården, buren kan vara armeringsmattor eller djurgrindar.
LRF rekommenderar en modell som använts i forskning men det viktiga är att burar kommer upp. Mät skördebortfall genom att klippa och väga gräset utanför och innanför buren innan respektive skörd.
Klicka på länken och få tips om hur du bygger en referensbur.
LRFs beräkningar visar att redan vid ett genomsnitt av 4 procents skördebortfall ger stora ekonomiska konsekvenser i företagets ekonomi. Men i flera fall visar mätningar i fält att skördebortfallet kan vara betydligt större än så. Då behöver bonden vidta åtgärder.
Hjorten konkurrerar med älgen
– I många områden behövs ett målmedvetet arbete för att vända trenden i populationsutvecklingen av hjort. Inventera och rapportera är grunden, samarbete över fastighetsgränser och att ha hög avskjutning på hindar och kalvar men minimal avskjutning av handjur kan ge god effekt, säger Jonas Edlund, ansvarig för viltfrågor i LRF Östergötland
Antalet älgar har minskat i Östergötland under senare tid. Det har funnits ett uttalat mål att minska skador i skogen och nu behöver älgen förvaltas kvalitativt utifrån satta mål i skötselplaner.
Larm kommer om älgens status. Den ska ha utarmats i förändrat klimat och lida brist på rätt foder. Under perioden som älgen minskat har hjortvilt påtagligt ökat i många områden, det får konsekvensen att älgen som är känslig för foderkonkurrens far illa och att den börjar beta mer på tall, vilket orsakat ökade skador.
Färre hjortar minskar betestrycket
En kommentar angående larm från vissa håll är att älgen är på väg att rödlistas. Det betyder inte att älgen skulle vara hotad som art, utan är en bedömning av förändringarna i populationen är påtagliga. Om älgen skulle minska med över 15 procent på 10 år kan den bli rödlistad, men är det en avsiktlig minskning kan den fortsätta förvaltas på denna nivå.
För att nå balans mellan viltarter och foderresurser, inte minst viktiga foderslag som bärris och örter, är det helt nödvändigt att sänka antalet hjortdjur där konkurrensen är hög.
– Det skulle även bidra till minskat bete på tall och även minska betestrycket i jordbrukslandskapet. En målsättning kan vara färre men bättre vilt och mindre skador. Viltet behöver anpassas till skogs-och lantbruk, inte tvärtom, säger Jonas Edlund och påpekar:
– Är du lantbrukare och/eller markägare gå på jaktmöten och ställ krav på skötselplan för allt klövvilt.
Arrenderar du ut jakten, se till att skriva tydliga avtal.
Det är tillsammans vi hittar vägen framåt för livskraftigt vilt i balans med naturen och samtidigt värna om produktion i skog och lantbruk.