Marita Tauni säljer sitt livsverk: En resa med svartnosfår

Marita Tauni, svartnosfår
Marita Tauni importerade sina första svartnosfår 2014, nu säljer hon sitt livsverk. Foto: Mari Nälsén.

När Marita Tauni från Väse importerade 15 walliska svartnosfår från Tyskland startade en mardröm men också en lång och positiv resa. Nu säljer hon sitt livsverk.

När Marita Tauni från Väse importerade 15 walliska svartnosfår från Tyskland startade en svår men också positiv resa. För trots att djuren blev belagda med restriktioner mot försäljning av livdjur - i sju år, fram till 2021, så ledde det också till en fantastisk fårbesättning, nya vänner och kontakter världen över. Nu tar Maritas resa som fåruppfödare slut och ett annat liv tar vid.  

– Det har varit en superintressant resa, säger hon.  

Lammen hoppar och leker i fållan och så fort en människa visar sig sluter flocken upp och vill bli klappade och kelade med. Det är alldeles tyst, inte alls det ihärdiga bräkande som ofta hörs i ett fårstall.

Från restriktioner till framgång

De är många, många fler än vad Marita Tauni hade tänkt sig när hon importerade 15 djur från Tyskland 2013. Trots att djuren var dokumenterat scrapiefria fick hon besättningen belagd med restriktioner mot försäljning av livdjur, ja, de fick inte ens lämna gården. Restriktionerna ledde till att hon började satsa på avel och lagom till att de hävdes stod hon med norra Europas, ja, kanske världens största besättning av svartnosfår. Men sedan såldes de snabbt över hela Europa.   

– Jag har exporterat till Norge, Finland, Ungern, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Nordirland. Det är fantastiska djur som de äter klibbal, älskar all sly och är tysta och sociala, berättar hon entusiastiskt.  

För Marita och sambon Kåre Knudsen har det varit en lång men också väldigt givande resa.  

– Även om det har varit frustrerande och jobbigt har det också gett mig väldigt mycket. Jag har träffat så mycket människor och lärt mig så mycket.  De har gett mig vänner och kontakter över hela Världen.  

Marita Tauni o Kristina Ek 2, svartnosfår
Marita Tauni och Kristina Ek. Foto: Mari Nälsén.

Nya ägare och framtidsplaner

Ett exempel på det är många resor till Schweiz som är rasens hemland. Dit åker hon ofta och gärna och lär sig mer om rasen och dessutom håller hon i kurser eller som under nästa resa, bistår som tolk när amerikaner kommer och ska utbilda sig till domare. Hon åker också till USA eller Storbritannien för att döma på utställningar.  

Tanken att sälja besättningen har funnits ett tag och hon har hittat den perfekta köparen i Kristina Ek som nyligen flyttat från Västerås med sin familj till Åkerbo i Kristinehamn där fåren finns uppstallade.  

– Det känns bra att fåren blir kvar här, det innebär att jag kan hälsa på när jag vill och de kommer dessutom att gå hemma runt vårt hus och beta sommartid, säger Marita Tauni.  

Vad ska du göra i stället? 

– Jag blir äldre och jag tror inte på att göra saker halvdant. Nu ska jag göra lite mindre ansvarskrävande saker som att resa och vara domare, hålla kurser och nätverka. Det är viktigt det också. De har enorm potential de här fåren.  

Kristina Ek med familj kommer att fortsätta utveckla gården med bland annat bo på lantgård och konceptet snällfäll.  

– Det är en ullfäll med tovad baksida som man till och med kan ha utomhus, i exempelvis utemöblerna. Blir den blöt är det bara att hänga upp den på tork, berättar hon.  

Att komma till Åkerbo och göra egna fällar är otroligt populärt. Så till den milda grad att det är svårt att få tag i tillräckligt med ull.  

– Nu har jag tagit hem svartnosull från Norge och så hade Marita och Kåre med hem från Schweiz.  


Mari Nälsén

regional kommunikatör LRF Väst
mari.nalsen@lrf.se  
072-726 01 69

svartnos och deltagare på kurs
På kartan kan man se varifrån deltagarna kommer ifrån. De som kommer till Åkerbo för att tillverka sin egen snällfäll med tovad baksida. Foto: Mari Nälsén.