Många bra seminarier

Foto: Helena Jauhiainen
Med stöd i AI kan precisionsodling bli än mer effektiv med högre skördar, smartare gödning och lägre ogrästryck.

Det blir en stark öppning på våren när LRF tar greppet om nya energilösningar och även artificiell intelligens (AI). Medan energiseminariet är fysiskt på plats på Vreta kluster under 5 mars kommer AI seminarierna hållas under lunchtid på Teams den 4 och 12 mars.

På Vreta Kluster strax utanför Linköping arrangeras seminariet ”Gör klimatinvesteringar till verklighet - och bli en del av lösningen!” den 5 mars. Klimatet förändras och energibehovet växer. Lantbruket har en potential att leda vägen med innovativa lösningar för förnybar energi – från vindkraft och solel till biogas och biodrivmedel.

Under detta seminarium möts lantbrukare, energiföretagare och finansiärer för att diskutera konkreta lösningar, dela erfarenheter och hitta vägar för hållbara investeringar. Det bjuds både på tips och råd om hur ny teknik kan bidra till lokala energisystem, energiberedskap och ett mer robust samhälle – samtidigt som lantbruksföretag stärker sin egen verksamhet.

Energilösningar och AI för nybörjare

Bakom arrangemanget står Vreta Kluster, AgroSörmland, Agtech Sweden och stöttas av Region Östergötland, Region Västmanland och Region Örebro samt Linköpings Universitetet och en fond från EU. Dagen avslutas med minimässa, AW och mingel. Länk till inbjudan.

Dagen efter flyttar scenen in i det digitala med ett lunchwebbinarie på Teams. Här blir det AI för hela slanten, men något av en grundkurs. Hur AI skulle kunna förbättra effektiviteten och lönsamheten i en lantbrukares verksamhet, är frågan.

Många praktiska tillämpningar

Detta är ett av de första arrangemangen som nationella Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering håller.

– Vi är glada att kunna bjuda in till det första seminariet om artificiell intelligens (AI) inom lantbruket, ett samarbete mellan AI Sweden och LRF. Vi vill öppna upp och ge en insikt i hur AI kan revolutionera lantbrukssektorn och erbjuda praktiska exempel på dess tillämpning, berättar Kristian Petersson på LRF.

Under detta seminarium kommer Oscar Spaak, med över 15 års erfarenhet av innovation och förändringsledning, att ge en översikt av AI och dess potential inom lantbruket. Oscar sätter människan i centrum för att leda den teknisk utvecklingen och säkra en långsiktig hållbara förändring för både individ och företag. Länk till inbjudan

AI som stöd i vardagen

Klockan 12:00 – 13:00 den 12 mars är Oscar Spaak tillbaka med ett lunchseminarie på Tams, denna gång med Peter Borring och Amanda Segervall, ordförande för LRF Ungdom i Östergötland och verksam inom Växa.

Tillsammans kommer de att utforska och demonstrera hur man som lantbrukare kan få stöd i sin vardag med olika chatbottar. Oscar kommer att introducera olika tekniker som Peter och Amanda får testa, så att alla kan följa med i en dynamisk session. Länk till inbjudan.