Månadens bonde: Vilhelm, odlar rybs och senap i midnattssol

Per Pesula, Gustav Pesula, Vilhelm Pesula och Åsa Pesula.

Ett stenkast från finska gränsen, strax norr om Haparanda, är familjen Pesula är världens nordligaste producent av senap och rybsolja, och tackar midnattssolen för det. Bröderna Gustav och Vilhelm är på väg in i verksamheten, och Vilhelm trivs bäst i ladugården med mjölkkorna. ”Jag gillar att lära känna dem”.

Hos Pesula Lantbruk huserar omkring 60 mjölkkor som utgör basen för verksamheten för Vilhelm, brorsan Gustav och föräldrarna Per och Åsa. Utöver spannmålsodling och vall, odlar man även senap och oljeväxten rybs. Och de två sistnämnda är man världens nordligaste producent av.

Grovkornig senap med norrländsk twist

- När pappa började odla rybs för över tio år sedan var det inte många som trodde att det skulle gå. Först hade han tänkt att odla det som eldningsolja till spannmålstorken, men det gick så bra så vi testade att göra matolja- och det gick ju bra, berättar Vilhelm.

Och senapen går inte av för hackor den heller. Här odlas både vit och brun senap och familjen tillverkar en egen blandning av både malda och hela frön, vilket gör senapen grovkornig. Både rybsolja och senapen säljs i gårdsbutiken, som även finns online. Nu säljer man senap med olika smaker, gärna med smak av hjortron eller lingon, eller andra spännande smaker. På julskinkan är chilisenapen godast, tycker Vilhelm.

Senapsburkar
På gården bedrivs världens nordligaste odling av både senap och rybs.

Mjölk och vodka

Familjen Pesula odlar även ekologiskt korn levererar detta till Brändö Destilleri i Luleå, som tillverkar vodka av den – Norrbottens Vodka.

- Vi sparade att par ängar för att kunna leverera eko-korn till vodkan.

Men mjölken är fortfarande gårdens huvudproduktion, trots att de låga mjölkpriserna driver familjen att hitta andra ben att stå på. Just nu är spannmålsodlingen det som får ekonomin att gå ihop.

- Hade det inte varit så tufft ekonomiskt hade jag inte tvekat en sekund. Med rätt förutsättningar hade jag och brorsan nog byggt en till ladugård direkt och haft ännu fler djur, säger Vilhelm.

Familjen Pesula odlar ekologiskt korn som levereras till Brändö Destilleri i Luleå för att bli Norrbottens Vodka.

Djuren är Vilhelms drivkraft

Att det är djuren han brinner för, det framgår tydligt.

- Det är ju djuren som driver mig. Jag hittar ett lugn där och tycker om det. Jag vill lära känna våra djur, förstå dem och se deras personligheter. Vissa är blyga, andra mer framåt och så där, det märker man ju bara om man spenderar tid med dem, säger Vilhelm.

Och i ladugården och på resten av gården har Vilhelm och hans bror hängt sedan de var små barn.

- Det är ju därför vi jobbar här nu, vi båda gillar det. Gustav är mer för maskinerna och växtodling, men vi hjälper varandra såklart.

Vilhelm gick naturbruksprogrammet på gymnasiet med inriktning skogsbruk, och det är också det han arbetar med idag. För trots att båda bröder är i verksamheten och jobbar hemma på gården så mycket de kan, har de båda andra jobb vid sidan av. För deras föräldrar var det viktigt att bröderna skulle få testa på lite andra jobb, och ett annat liv innan de bestämde sig för bondelivet.

Vilhelm ser bondelivet som sitt kall men mjölkpriserna gör det svårt att planera framåt.

Trots tuffa tider finns viljan att fortsätta

Så nu spenderas kvällar och helger spenderas på gården, men det är inte bara en dans på rosor.

- Jag tycker inte att man ska romantisera bondeyrket för mycket. Det är inte några korta veckor, och det är ofta slitigt. Men jag trivs med mina kor, och vi bönder sitter i samma båt och det är skönt på något sätt. Men framtiden är fortfarande osäker, berättar Vilhelm.

Det stora kruxet är lönsamheten. De sjunkande mjölkpriserna och utmaningen att bedriva mjölkproduktion när det är långt till mejerier, hjälper inte till.

- Jag skulle väldigt gärna vilja fortsätta som bonde, det har jag kommit fram till att jag vill vara. Men om mjölkpriserna fortsätter i den här takten är jag inte så säker på att det är möjligt. Jag vill ha ett liv utanför jobbet också utan att vända på varje slant.

För bröderna är säkra på en sak, hade det inte varit ett problem med lönsamheten så hade de velat utvidga verksamheten.

- Det är tufft, men nu ger vi oss ändå in i det. Vi investerade i en mjölkningsrobot för ett par år sedan, så nu ser vi vad den ger. Finns förutsättningarna så är det här världens roligaste och bästa jobb, så är det ju. Så framtiden hänger på utvecklingen hos mejerierna.

Landsbygdsministeren Peter Kullgren fick vara med och hjälpa till under ett kosläpp på gården.

Skillnaden i finska butiker

Vilhelm bor ett stenkast från den finska gränsen, och tänker ofta på skillnaderna i mataffärerna på de olika sidorna landsgränserna. I Finland är det övervägande finska varor på hyllorna och i många fall bara finska alternativ, som kött och mejeriprodukter.

- Vi måste ha mer av bara svenska varor på hyllorna i våra mataffärer. Sen måste vi konsumenter också ändra våra beteenden och köpa svenska produkter. För att vi bönder ska ha förutsättningarna att bedriva verksamhet så måste kunder köpa våra produkter. Annars försvinner vi och till slut tar bönderna slut. Det vill nog ingen.

Därför är också Vilhelm och hans familj med i LRF sedan länge, för att få hjälpa till att bidra till utvecklingen.

- Vill man ha förändring så måste man bidra till den, och vill man höra om framtidens planer så måste man vara delaktig i det som händer. Vi vill att LRF jobbar med frågorna som är viktiga för oss, och därför är vi medlemmar. Och det är tur att LRF jobbar för att göra livet som bonde bättre, för det är ju vad jag vill livnära mig på. Då kanske det finns en chans!

Både rybsolja och senapen säljs i gårdsbutiken.

Om Månadens bonde

Varje månad lyfter vi fram en lantbrukare för att visa bredden inom svenskt jord- och skogsbruk samt ge en inblick i de utmaningar, möjligheter och den framtidstro som driver deras verksamheter framåt.

Här kan du läsa mer