Månadens bonde - Sara, fårbonde i Bergslagen

Sara Staffare Granqvist
- Det är en kulturmiljö vi finns i, och jag är väldigt noga om att vi ska värna den. Vi bygger något för framtiden, och vi anpassar allt efter den miljö vi lever i, säger Sara Staffare Granqvist. Foto: Åke Karlsson, Lantbruksbild

Nu startar vi konceptet Månadens bonde! En gång i månaden gör vi nedslag över hela landet, hos medlemmar i olika typer av branscher. Först ut är Sara Staffare Granqvist, fårbonde i Bergslagen.

Att Sara Staffare Granqvist skulle ta över sina föräldrars gård med mjölkfår var långt ifrån självklart. Nu har hon och hennes man Carl Johan Granqvist tagit över företaget och vill varsamt förvalta och utveckla verksamheten, samtidigt som de brinner för att utbilda om matproduktion och värna sin hemmiljö. 

Mitt i Bergslagens magra jordar, i den gamla bruksmarken, ligger Sara Staffare och hennes man Carl Johan Granqvists gård Bredsjö. Där bedriver man mjölkfårsproduktion sedan mitten av 1980-talet, och Sara är andra generationen på gården. De bedriver också vallodling på ungefär 30 hektar, som blir mat åt gårdens får. På gården finns mellan 75 och 90 mjölkande tackor, ett antal som har legat stabilt sedan starten. Anledningen är enkel; man anpassar antalet får efter förutsättningarna som finns på gården. För här är allt planerat efter sin plats.  

- Det är en kulturmiljö vi finns i, och jag är väldigt noga om att vi ska värna den. Vi bygger något för framtiden, och vi anpassar allt efter den miljö vi lever i. Platsen har en stor betydelse för vår verksamhet. 

- Om inte jag odlar vall på dessa små magra markplättar, vem ska då göra det? Jag ville bevara det öppna landskapet, säger Sara Staffare Granqvist. Foto: Åke Karlsson, Lantbruksbild

Tog över gården 2019

Trots de varma orden om gården och verksamheten, så var det aldrig en självklarhet för Sara att ta över. Som tonåring tappade Sara intresset för fåren, när andra intressen hamnade i fokus istället. Dessutom hade familjen varit med om en traumatisk upplevelse när i princip hela fårstammen avlivades efter att en smitta hade spritt sig i besättningen. Sara jobbade i restaurangbranschen och utbildade sig till sommelier, och bestämde sig för att flytta hem till gården 2017. Då kom generationsskifte upp på agendan.  

- Mina föräldrar ville inte sälja till någon annan, det var för viktigt för dem. Och där kände jag, att om inte jag odlar vall på dessa små magra markplättar, vem ska då göra det? Jag ville bevara det öppna landskapet. 

Och så blev det. Sara och mannen Carl Johan Granqvist tog över verksamheten från Saras föräldrar 2019. Föräldrarna är kvar i form av ”pensionärsvolontärer” som Sara själv säger, och de sitter båda i styrelsen. Det gör även tre externa styrelsemedlemmar. Det blir en bra kombination av föräldrarnas stora kompetens, tillsammans med viktigt utifrån-perspektiv som ger ett stöd på Sara och Carl Johans resa.  

- Mina föräldrar skapade företaget 1987. Det är en 36-årig tradition jag och min man får förvalta, och det är känns väldigt fint.  

Försiktig förvaltning för framtiden

Just nu går mycket av parets tid åt att modernisera företaget, som att digitalisera dokumentation och bokföring, och utöver det så pågår det ständiga underhållet som alltid på en gård. Målet med framtiden är förvaltning och försiktig utveckling. Saras föräldrar utvecklade två ostar som nu är välrenommerade; Bredsjö Blå och Bredsjö Hård.  

- Vi har inget behov av att utveckla fler sorter just nu, utan trivs med att förvalta det vi har. På sommarhalvåret bedriver vi en restaurang med smaker från gårdens får, och en butik. I framtiden hoppas vi på att kunna bygga upp en större besöksupplevelse här på gården som innehåller gastronomiska element.  

Det är i mötet med konsumenter som Sara har hittat ytterligare en hjärtefråga.  

- Det finns en osannolikt dålig uppfattning om hur livsmedelsproduktionen fungerar. Det är ett alldeles för djupt gap mellan produktion och konsument och många vet inte hur man får fram ost till exempel. Det har blivit som ett kall för oss, att missionera om vår näring och informera och utbilda allmänheten om varifrån maten på våra tallrikar kommer.  

Sara
Målet med framtiden är förvaltning och försiktig utveckling. Saras föräldrar utvecklade två ostar som nu är välrenommerade; Bredsjö Blå och Bredsjö Hård. Foto: Åke Karlsson, Lantbruksbild

Aktiv inom LRF

Trots allt arbete som görs på gården så har Sara tid för att engagera sig inom LRF. Hon är med på både kommun- lokal- och regionnivå, och stortrivs i sina olika roller.   

- Som aktiv inom LRF känner jag att jag verkligen har möjligheten att påverka för min näring, dessutom är det både nyttigt och väldigt roligt. Nu ser jag också hur mycket LRF gör i det dolda, i påverkansarbete och på en näringspolitisk nivå. Man ser det inte alltid hemma på gården, men vi ska vara glada att det finns så många som driver våra frågor. Jag kan inte ringa statsministern eller EU och klaga på något, men det gör inget för LRF gör det åt oss. LRF gör grovgörat åt oss så att vi kan ägna mer tid åt våra gårdar, skogar och djur. Det är jag stolt över.