Månadens bonde: Lisen, hästentreprenören och OS-ryttaren på Österlen
2024-03-08
Lisen Bratt Fredricson är välkänd inom hästkretsar i hela världen. Hon är utsedd till hästsveriges mäktigaste kvinna flera gånger, är vd för Grevlundagården och hjärnan bakom många andra projekt som driver hästnäringen framåt i Sverige. Nyckeln till paret Fredricsons framgång stavas horsemanship, att lägga en stabil företagargrund och att jobba med det man tycker är roligt.
Resan har varit lång
Lisen Bratt Fredricson behöver ingen närmare introduktion för hästvärlden. Det här är en kvinna som älskar att jobba, och det märks när hon berättar om vad hon gör på dagarna. Förutom att vara vd för Grevlundagården, gården som naturskönt tronar upp sig på Österlens kullar, är hon också hjärnan bakom näthandeln Get the Gallop, Sveriges största nationella hästtävling Jönköping Horse Show, unghästauktionen Swedish Select Horse Sales, och så nu adderar hon egen ciderproduktion från gården till listan. Förutom då att driva hästnäringen i Sverige framåt genom att inspirera andra till en ökad hästvälfärd, schyssta arbetsvillkor och ett hälsosamt företagande.
- Ja, vi har att göra men nu har vi kommit till en nivå där vi själva kan välja vilka vi vill samarbeta med. Det har jag och vi jobbat för under en lång tid. Det här företagandet har jag hållit på med sedan slutet av 1990-talet, när jag precis blev myndig. Så resan har varit lång, säger Lisen.
Hästverksamhet och fruktodling
För det var då, runt 1997, när Lisen grundade sitt första bolag som då hette Stall Lisen Bratt AB. Det fanns två hästar och lite träning i bolaget, och det blev lite mer allvar. Under den här tiden var Lisen en av Sveriges skickligaste hoppryttare, och hon har nu två OS i ryggsäcken. Vid millennieskiftet var det försäljningen av topphästen Casanova som finansierade köpet av gården, som tidigare har fungerat som äppelodling. Den verksamheten finns kvar, men arrenderas ut.
- Hästverksamhet och fruktodling passar bra ihop, det blir fantastiska ridvägar tack vare den. Nu ska vi faktiskt, tillsammans med arrendatorn, testa att göra egen cider. Det var hans förslag och det lät kul så vi testar det, berättar Lisen.
Och det är just det som är ledordet i Lisens företagande – kul. Nyligen hade både personalstyrkan och antalet hästar på gården vuxit sig så stort att det inte längre var roligt att jobba. All tid gick åt att vara personalansvarig, jobba med byråkrati och administration, logga in och logga ut – tiden för att vara kreativ och känna in hästarna försvann.
- Jag hann inte med det jag är bra på, eller tycker är roligt. Det gjorde att min drivkraft försvann. Vi ställde om verksamheten och idag har vi färre personal och färre hästar på plats på gården. Vi har fortfarande många hästar kvar, men vi har placerat ut några andra hos ryttare i olika länder för att utvecklas på olika sätt, och det passar oss jättebra, säger Lisen.
Gift med Peder Fredricson
Maken Peder Fredricsson är inte helt okänd han heller. Han är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika tävlingsryttare. Han har tävlat OS i både fälttävlan och banhoppning, vunnit det mesta som går att vinna inklusive OS-guld, VM-guld, EM-guld, SM-guld, en drös andra medaljer och titlar, utöver att ha varit rankad som världsetta under en lång tid. Mer respekt som hästpar än vad Lisen och Peder har, är svårt att nå. Men det kom varken gratis, lättförtjänt eller snabbt.
- Vårt företag har vuxit organiskt sedan start. Så fort vi har sålt en häst och dragit in pengar, har vi återinvesterat det i något som behövs för vår satsning – en ny ridbana, en ny häst eller liknande. Vi satsar mycket på svenska unghästar, att främja svensk avel tycker jag är viktigt. Det tar tid att hinna med att växa hela tiden.
Men Lisen har inte alltid gillat det tempot. Förr tyckte hon att det gick för långsamt, att alla andra gjorde snabbare affärer och kom lite snabbare framåt. Men nu i efterhand så inser hon att hennes och Peders väg blev rätt, och det i sig är en lyx säger hon.
- Nu kan jag se att vårt val med kvalitet över kvantitet var smart. Det lönar sig att inte ta för många genvägar. Att hinna känna efter och satsa och inte vara för snabb framåt. Grunden i Peders och min kunskap och viljan att hela tiden utvecklas och utmana oss själva, är det som har tagit oss hit idag, och det har vi jobbat oss till.
Hästsveriges mäktigaste kvinna om jämställdhet och hästsverige
Lisen har vid flera tillfällen utsetts till hästsveriges mäktigaste kvinna, och tveklöst trivs hon i sin bransch. I ledarpositioner inom ridsporten har hon själv inte märkt av att det är skillnad på män och kvinnor, och hon har en teori om varför det är så. Men det är inte samma sak i branschen utanför ridsporten.
- Ridning är en av få, om inte den enda, sporten där kvinnor och män tävlar på lika villkor. Man gör ju ingen skillnad på vem som sitter i sadeln, och det gör inte hästarna heller. Men i mina andra uppdrag som inte har direkt med ridsport att göra, så märker jag av den skillnaden mellan män och kvinnor. Personligen är det inget jag har uppfattat inom hästsporten, säger Lisen.
Att vara en maktspelare handlar inte bara om att synas, utan att bli en förebild och påverkare. Lisen, som inte spenderade mer tid i skolan än hon behövde, ser att det är fler och fler unga som ger sig in i hästsporten för att ”göra business”. Där försöker hon bli en motpart som håller tillbaka, för utan en bred kunskap inom sporten och om hästarna, förlorar man mycket, menar hon.
- Jag vill ju få in fler i ridning och tävlandet, in på ridskolor och lära sig sporten från grunden. Det ska vara den man börjar med, att köpa och sälja hästar kan komma senare. Men drivkraften ska alltid vara att man gillar hästar, tycker om sporten och ser allt det goda som kommer med det.
Och visst är Sverige ett bra land att pyssla med hästar i. Faktiskt världsledande. Och även detta är väl underbyggt, för här kommer kunskapen underifrån – från utbildningar som har med häst att göra.
- Sverige som hästnation har ett oerhört högt anseende, vi leder utvecklingen just nu. Mycket kommer nog ifrån våra skolor på gymnasie- och högskolenivå som handlar om hästar och sporten, och vi lär ut ett sätt att alltid sätta hästen först. Då blir man bäst, säger Lisen.
Hästarnas välfärd är a och o
I en tid som präglats av rapporter om hästar som far illa, där missförhållanden kommer upp till ytan, gör Lisen och Peder precis som de gjort i många år. De låter sina hästar vara hästar, och fokuserar på hästarnas välmående. Deras hästar går ute i alla väder, och de går ute i sällskap med varandra i hagarna. Det är inte många hästar som gör, speciellt inte på den absoluta världstoppen.
- Regel ett är att alltid sätta hästen först. Man måste veta hur hästar agerar och beter sig för att veta hur de mår. Hästarna som går på lösdrift ställer sig i vindskydd när det är sol, men när det är snöstorm står de ute och njuter. Det kom en våg av att vilja packa in hästen i bomull på 90-talet, men nu är vi tillbaka i en tid när man låter hästar vara hästar. Och vi har färre skador nu när de går tillsammans än förr när de gick åtskilda.
Stor regelbörda som företagare
Men att bedriva hästnäring i Sverige är inte bara att få njuta av hästarna i hagen eller att åka runt på stora tävlingar på världens största arenor och mästerskap. Som alla andra hästföretagare har Lisen oändligt många regler och lagar att förhålla sig till, och några extra på grund av att hon har så mycket personal med.
Hon menar att hästmänniskor ofta har varit vana att arbeta hårt, tvekar inte att gå ut i dåligt väder och ta hand om djuren, gå upp tidigt på morgonen och allt som kommer till djurhantering. Men att vara företagare och sitta vid skrivbordet, är man inte lika bra på.
- Det är höga krav vi har på oss, som alla företagare har på sig. Visst att vi som stall driver utvecklingen i vår näring, men det är inte alltid lätt att göra rätt. Jag har fått ta hjälp av en arbetsrättsbyrå för att verkligen få till det med alla avtal, löner, säkerhetsgenomgångar på gården, arbetsmiljön och allt annat som kommer till, berättar Lisen.
”LRF är vår kompis”
I allt jobb med att driva företag och att bolla lagom många hästar på gården med internationella tävlingar och hantera arbetsmiljön hemma, är det skönt att ha någon att luta sig mot ibland. Medlemskapet i LRF är bra, säger Lisen, men hon ser också utvecklingspotential, speciellt när det kommer för hästföretagare.
- Att ta fram exempelvis anställningsavtal, rekommendationer till vilka myndigheter som gör vad, och sådant administrativt som tar mycket tid för oss enskilda företag, men som nog går rätt fort för en organisation som LRF.
Men medlemskapet i LRF för också många fördelar med sig. Rabatterna är naturligtvis bra, men det handlar också om den näringspolitiska hjälp man får.
- LRF är vår kompis. Ibland kommer det förslag om djurvälfärd som politiker utan någon relation till djur har kokat ihop, då är det bra att LRF finns där som en motpart och kunskapsbank. Det är en organisation som kan påverka politiskt, och det behövs i vår bransch. Det är nog den främsta anledningen till att jag är medlem, att vi behöver vara många för att ge LRF den styrkan som krävs för att hjälpa oss företagare. För ett bättre hästsverige, men även för alla andra branscher som brottas med många regler och samtidigt en stark vilja att göra rätt.
Om Månadens bonde
En gång i månaden gör vi nedslag över hela landet, hos medlemmar i olika typer av branscher.