Månadens bonde: Jonas, fruktbonde i Småland

Matilda, Sören, David, Jonas och Staffan Rudenstam.

Tillsammans med sin syster Matilda och kusin David, är Jonas Rudenstam femte generationen lantbrukare på slänterna kring Vättern. De första fruktträden planterades 1942 av farfar, och sedan dess har utvecklingen gått till uteslutande fruktodling. ”Vi värnar vår jord, på den vilar allt vi har skapat”, säger Jonas om sina hemtrakter.

Det som från början var ett traditionellt jordbruk med tillhörande mjölkproduktion på Rudu Gård, började sakta gå över till frukt- och bärodling när Jonas farfar planterade de första äppelträden. Året var 1942 och ytan för fruktodlingen var då 1,5 hektar. Efter det gick det fort. Det som börjat som en sidoverksamhet gick snabbt över till att bli den primära verksamheten när djuren såldes och andra grödor fick ge vika åt frukt och bär. Idag odlas det främst äpplen, men även päron, vinbär, och jordgubbar. 

- Vi har många ben att stå på, det måste man ha som lantbrukare för att sprida riskerna och öka inkomsterna, berättar Jonas. 

Utöver den stora fruktodlingen, så har man även en framgångsrik gårdsbutik. Runt den har mycket annat vuxit fram.

- Gårdsbutiken är väldigt välbesökt och kan nästan ses som en lokal saluhall. Runt den har vi byggt på destinationen och har genom åren skaffat oss restaurang, café, och vi håller just nu på att bygga upp konferenslokaler. Fokus är att bygga upp ett attraktionsmål kring platsen vi finns på. Med 3 minuter till E4:an och 10 minuter in till Jönköping så har vi det förstås rätt förspänt, säger Jonas. 

Generationsskifte med familjeanda och framtidstro

Men hur hamnade Jonas här vid rodret tillsammans med systern och kusinen? Under uppväxten har alla jobbat en del inom företaget, men aldrig haft någon press från tidigare generationer om att ta över. Intresset växte sig fram successivt, och till slut kom trion på att de kompletterar varandra väldigt väl. Nu genomgår familjen ett generationsskifte som man är halvvägs igenom, enligt Jonas. Utöver trion så finns över 40 året runt-anställda på gården, och under högsäsong tillkommer 20 personer. Kan det då fortfarande kännas som ett litet familjeföretag? 

- Ja, det tycker jag. Familjeandan är kvar, och vi har en fin omtänksamhet i varandra. Vi har aldrig haft ambitionen om att bli störst, utan vill fortsätta utvecklas framåt med en omtänksamhet för varandra, säger Jonas. 

Och det har hjälpt Jonas att se bondeyrket som en framtidsbransch.
 
-  Jag trivs med att se mig själv som en lantbrukare. Det är mäktigt att se att träden som planterades av min farfar ge frukt år efter år. Det är en ödmjuk känsla att få förvalta och utveckla det, att få värna vår jord eftersom allt vi har skapat vilar på den. Sen att åka till Gotska sandön eller Ishotellet i Jukkasjärvi och kunna beställa in vår dryck, är häftigt. Vi kan fullt ut stå för våra produkter och vi vet att de är producerade på ett bra sätt, säger han. 

Vill ha rätt förutsättningar

Men det är inte bara en dans på rosor att vara fruktodlare med dryckesproduktion i Sverige. Jonas är kritisk till regelverket kring växtskyddsmedel, och menar att Sverige blir omsprungna av andra länder i frågan. Om växtskyddsmedel ska förbjudas, måste det komma till alternativ, menar han. Annars finns risken att den svenska produktionen stannar av och tas över helt av importerade varor som tagits fram med medel som är förbjudna i Sverige. 

- Färre och färre vågar satsa, för vi vet inte om vi får rätt support från myndigheterna att bedriva våra verksamheter. Det är otroligt dyrt att anlägga fruktodlingar, och gör man en sådan investering måste det kännas som en investering som lönar sig. Ska Sverige vara bäst i klassen med att förbjuda växtskyddsmedel, så måste vi få andra alternativ. Annars kommer fler och fler att lägga ner när importen ökar, säger han.

Det är också i kampen om bättre regelverk och villkor som Jonas ser fördelarna med att vara med i LRF. 

-Vi kommer alltid att behöva äta, så vi producenter behövs. Vi vill inte ha mer medel eller någon offerkofta, bara rätt förutsättningar att jobba på. LRF hjälper oss att förklara att vi behöver rätt verktyg i lådan för att kunna göra vårt jobb, säger Jonas. 

Om Månadens bonde

En gång i månaden gör vi nedslag över hela landet, hos medlemmar i olika typer av branscher. 

Här kan du läsa mer