Månadens bonde: Bettina, visar livet på gården för 17 000 följare

Bettina Larsson

På Gudhems gamla prästgård utanför Falköping spirar växterna i jorden, kossorna i hagarna och entreprenörsandan hos John och Bettina Larsson. Tillsammans driver de Johns familjegård vidare, och tillsammans lär de sig mer för varje dag som går.

- Vi slipper söndagsångest och ekorrhjulet, vi lever här och nu – och vi älskar det, säger Bettina.

Hästtjejen Bettina gick naturbruksgymnasium och växte upp på en gård, men hade ingen större erfarenhet av lantbrukslivet. Men så träffade hon John.

- Jag hade egentligen aldrig hanterat kor eller lärt mig om växtodling, men alltid varit intresserad av djur och natur. Att jobba som bonde hade jag nog aldrig tänkt mig, säger Bettina.

Ändå kan hon nu kalla sig heltidsbonde, och till det Instagram-influencer. Hennes Instagramkonto @gudhemsgamlaprastgard har nästan 17 000 följare. Här får vi följa det moderna bondelivet, kalvarna och korna på gården, renoveringen av ett gammalt spannmålsmagasin, växtodlingen och allt annat som har med vardagen att göra. Syftet är enkelt – att minsta avståndet mellan bonde och konsument. Mest stolt över kontot är nog John.

- Det är fantastiskt var Bettina gör med sitt konto, att hon visar upp bondelivet. Det är nog många som handlar mat i affären som inte tänker på hur den hamnar där eller hur det går till ute på landet. Det behövs, säger han.

Så började det

Hela den här resan började när John och Bettina träffades för nio år sedan. Ett halvår senare flyttade Bettina in i Johns lägenhet på gården som Johns föräldrar fortfarande drev med fokus på köttkor och växtodling. John jobbade på heltid som hovslagare, men hoppade in då och då under högsäsong för att hjälpa till. Bettina jobbade på badhuset och så levde livets lunk – i ett par år.

- Runt 2017 började jag att söka mig mer hem till gården, och jobba mer och mer tillsammans med min pappa. Då kände jag tydligare att det var det här jag ville göra, det blev mer på allvar, säger John.

Bettina och John Larsson

Ett vägskäl för gården

2020 gick Johns pappa bort hastigt, och en tuff tid för familjen kom i att behöva hantera både sorg och skötsel av gården. Familjen tog beslut om att John skulle ta över driften. Bettina började nu bli mer och mer insatt i och intresserad av verksamheten och kände att hon ville vara en del av den. Detta samtidigt som ett stort beslut behövde tas; Skulle man göra sig av med de få korna som då fanns på gården och fokusera på växtodling tillsammans med externa jobb, eller satsa mer på korna?

Korna vann, och John och Bettina började köpa på sig fler kor. Idag finns nästan 20 kalvar, 30 dikor och 10 tjurar. Korna går på utedrift året om, och roterar med växtodlingen - på vintertid går korna på åkrarna och har bladnskogen som vindskydd. John och Bettina har stenkoll på korna, känner deras personligheter och alla har givetvis namn. Kalven Bodil kan vara Bettinas favorit i år.

- Hon föddes som tvilling, men varken den andra kalven eller kon klarade sig. Under de veckor hon och två andra kalvar är inne för att bli flaskmatade kan vi gosa och busa extra med henne, men när hon ska gå ut till de andra får jag sluta med det då hon blir större och större, säger Bettina.

Foto: Bettina Larsson

Växtodlingen ger diversifierad affär

Huvudinkomsterna från gården kommer från växtodlingen, som består av 120 hektar odlad mark. Här odlas raps, korn, havre, ärtor, rörsvingel, med mera. Att hålla en blandad kompott är ett högst medvetet val.

- Det är väldigt skönt att vara så diversifierade, och att vi kan blanda köttproduktion med växtodling. Vi har en stor variation i våra grödor, och det har vi valt för att få ett större lugn inombords. I en skakig marknad vill man veta att åtminstone något går att skörda och sälja, säger John.

Diversifieringen gör också att ingen dag blir den andra lik, och att jobbet aldrig blir tråkigt. Att få leva i naturen, och inte bara med den, är något särskilt, säger John.

- Det är en livsstil, inget vanligt jobb där man kollar på klockan och undrar när man får gå hem. Vi lever nära årstiderna, nära växtligheten och nära djuren. Att få vara så medveten om naturen ger mig väldigt mycket, säger han.

Bettina är inte sen med att hålla med.

- Jag ser det inte som ett jobb och att vi sen har fritid. Allt flyter ihop och gör det till en livsstil. Alla dagar är roliga och vi slipper ekorrhjulet. Vi slipper lägga all semesterpress på fyra veckor om året och sedan deppa om det regnar just då. Det är en frihet och lyx att kunna bestämma oss för att vara lediga en eftermiddag, helt spontant, säger hon.

Foto: Bettina Larsson

Familj nära

En del av Johns familj bor kvar på gården, och kan därför få hjälp med barnvakt under högsäsong på gården. Det gör också att John och Bettina kan åka iväg ibland, eftersom någon i familjen kan hjälpa till att se efter djuren.

Johns mamma äger fortfarande gården, och John och Bettina arrenderar verksamheten. Johns två syskon har aldrig varit så intresserade över att ta över.

- Jag har alltid hållit mig nära, och alltid velat ha ett finger med i spelet och jag älskar ju djur och natur. Jag har haft lite sidospår här och var, men jag kan inte se mig själv göra något annat eller jobba med annat. Vad skulle det vara?

Efter pappans bortgång försökte familjen sig på ett generationsskifte, men gav upp.

- Det känns bra nu att vi valde att arrendera istället. Vi vill leva i nuet och inte vara inlåsta i 20 år framåt för att beta av miljonskulder. Vi fokuserar på att utveckla gården och verksamheten och inte jaga räntor och stressa ihjäl oss över inkomster och utgifter.

Som det är nu jobbar John som hovslagare och Bettina på badhuset ungefär 8 timmar var i veckan. Målet är att inte behöva ha något sidojobb, men just nu funkar det bra för båda.

- Skulle vi ha gjort ett generationsskifte skulle ju någon av oss ha behövt ta ett heltidsjobb vid sidan av för att försörja familjen. Då försvinner mycket av det roliga för oss. Vi har dessutom två små barn att tänka på så vi fokuserar på här och nu, säger John.

Foto: Bettina Larsson

Framtiden och LRFs del i den

Och fokuserar och jobbar gör John och Bettina, samtidigt som de utstrålar framtidstro. På frågan hur framtiden som bonde känns, lyder ett unisont ‘bra’. Det som behövs nu i vardagen, är LRFs jobb med att halvera regelbördan.

- Det är extremt viktigt att driva frågan med regelförenklingar, det är huvudproblemet för oss och många andra. Dessutom måste det bli enklare att genomföra generationsskiften. Vi har ju backat för att vi inte orkar med det nu, och så ska det inte behöva vara. Där vet jag att LRF driver frågan, och det är jag tacksam för, säger John.

Att LRF driver frågor som är viktiga för bönderna, är en del av varför John och Bettina är medlemmar.

- Men vi är också medlemmar av tradition. Vi tycker att det är viktigt att det finns en bondeorganisation, och då får vi ju vara med och stödja den. Ett instagramkonto kan berätta en del om hur bondens liv ser ut, men det måste vara fler som berättar om det. Där kommer LRF in i bilden, en aktör som kan berätta om det vi inte hinner eller mäktar med. Oftast har vi fullt upp med att producera livsmedel till konsumenter och ta hand om våra djur, förklarar John och Bettina.

Foto: Bettina Larsson

Om Månadens bonde

En gång i månaden gör vi nedslag över hela landet, hos medlemmar i olika typer av branscher. 

Här kan du läsa mer