Månadens bonde: Andreas, levererar potatis till kungen och odlar hampa på Gotland

Andreas Wiklund. Foto: Karl Evesund

Andreas Wiklund började jobba som ung kille på Stora Tollby utanför Visby. Nu står han som ägare, och här odlar man potatis som serveras på både Nobelfester och kungliga bröllop. Andreas testar alltid nya sorters grödor och i år är det dags för hampa.

Allt började med sommarjobbet

Som ung sommarjobbade Andreas Wiklund på Stora Tollby Trädgård. Intresset för odlingen växte sig stark och han tog det vidare genom att senare plugga på hortonomprogrammet på Alnarp i Skåne. När förra ägarna, Ann och Sten Wikström, ville lämna över gården och verksamheten till nästa generation, så konstaterades det att deras barn inte var intresserade. Det var däremot Andreas, men han hade inte något kapital att köpa loss allt för. Men, problem är till för att lösas.

- Runt 2005 bestämde vi oss för att jag skulle ta över gården, och att det skulle ske under en sjuårsperiod där jag successivt tog över mer och mer av bolaget och ägandet. Eftersom jag bara ägde en rostig Toyota och hade studieskulder så blev det inget banklån, så vi fick lösa det så mellan oss i stället.

På gården odlas det runt 40 olika sorters potatis. Foto: Karl Evesund

En fantastisk resa att vara med på

Åren gick och överlämningen funkade bra. 2014 hade ägandet av verksamheten växlat över till Andreas och det var dags att köpa loss fastigheten. Då blev det enklare hos banken, och sedan 2015 äger Andreas både bolaget och gården.  

- Det blev en perfekt generationsväxling, om det finns något sådant. Alla är nöjda, och det är en fantastisk resa jag får vara med på. Jag har fortfarande hjälp av Ann och Sten för att bolla tankar och ideer, så de är fortfarande väldigt värdefulla för verksamheten och mig, säger Anderas.  

Och visst har Andreas bevisat gång på annan att han var lämplig att ta över. I minst tio år på raken har det gått potatis- och grönsaksleveranser till både Nobelfesten och kungliga bröllop.  

- Det är såklart en stor ära, och jätteskoj! 

- Vi testar allt mellan himmel och jord, och säljer det såklart i vår gårdsbutik, säger Andreas. Foto: Karl Evesund

Effektiva bevattningssystem och växelbruk

Ett normalår producerar Stora Tollby Trädgård omkring 6000 ton potatis på omkring 180 hektar, och grönsaker på 40 hektar. Mängderna odlas inte bara hemma på gården som rymmer omkring 150 hektar odlingsbar mark, utöver de 50 hektar som är skog och bevattningsdammar. Här samarbetar många lantbrukare i trakten, för att växla sina åkrar för att få en bra växtföljd på sina grödor. Det växlas varje år, så att jorden kan producera på topp år efter år. Men en nyckel i potatisodling stavas bevattningssystem.  

- Förra ägarna investerade klokt i bevattningsdammar, som uppgår till omkring 10 hektar. Inte ens torksommaren 2018 tog vattnet slut för oss, så det är viktigt. Utan möjlighet till bevattning skulle vi bara komma upp i 10-20 ton potatis en torr sommar, säger Andreas.  

Årets nytillskott är hampa

På gårdens 200 hektar finns det alltså gott om yta. Så förutom de omkring 40 sorterna potatis som odlas, testar man nya grödor årligen för att testa sig fram och lära mer. Årets nytillskott är hampa och det är tre former av odling som testas; hampafrön till livsmedelsindustrin, fiberhampa till kläder, byggindustri och inredning samt ett test med CBD-hampa, som används för välbefinnande.  

- Just CBD är väl omdiskuterat, men vi vill odla för att lära och det är helt tillåtet. Så vi testar. Att odla hampa är ett väldigt bra komplement till potatis, det är grödor som passar väl ihop så vi ser stora fördelar med det.  

Årets nytillskott är hampa och det är tre former av odling som testas; hampafrön till livsmedelsindustrin, fiberhampa till kläder, byggindustri och inredning samt ett test med CBD-hampa, som används för välbefinnande. Foto: Karl Evesund

Variation och innovation driver framtidshopp på Stora Tollby Trädgård

Tidigare har Andreas provat sötpotatis, rotselleri, jordärtskocka och många andra grödor.  

- Vi testar allt mellan himmel och jord, och säljer det såklart i vår gårdsbutik.  

Variationen går som en röd tråd i verksamheten på Stora Tollby Trädgård, och är även något Andreas nämner vid frågan om varför han är bonde.  

Det är det som driver mig. Att få se årstiderna så nära och lyckas med en ny gröda. Att aldrig ha tråkiga dagar på jobbet. Att få producera mat som vi alla behöver för att leva.  

- Framtiden som lantbrukare ser ljus och viktigt ut. Om inte vi i lantbruket tillåts vara en del i den gröna omställningen, så blir det inget lantbruk. Lantbruket och skogen binder koldioxiden, odlingen är jätteviktig för framtiden. Så vi är framtiden, och det känns jättepositivt och härligt att få vara en del i en framtidsbransch.  

- Om inte vi i lantbruket tillåts vara en del i den gröna omställningen, så blir det inget lantbruk, säger Andreas. Foto: Karl Evesund

Viktigt med konkurrens på lika villkor

Men det finns mörka moln på himlen, som politikerna måste ta tag i, menar Andreas. En stor fråga för livsmedelsproducenter på Gotland är just fraktfrågan. Han menar att både pris och hastighet på överfart måste vara rimligt för att kunna vara konkurrenskraftiga. Det finns även utmaningar i den internationella konkurrensen.  

- Vi måste få konkurrera på lika villkor jämfört med våra kollegor ute i EU. Man kan importera kött och grönsaker som är framtagna på sätt som inte tillåts i Sverige. Men det försvårar verkligheten för oss som lantbrukare och matproducenter, och det snedvrider konkurrensen, säger Andreas.  

Andreas brinner för sina frågor, men tiden räcker inte till för engagemang utanför den egna gården och verksamheten. Som frågan med regelkrångel, och hur mycket tid som läggs på onödiga och tidskrävande administrativa uppgifter. Då finns LRF där, menar han. 

- LRF för vår talan och lyfter våra frågor. Vi medlemmar har väldigt mycket att göra på våra gårdar, och tiden räcker sällan till allt. Så LRF lobbar för vår räkning, och samlar oss så att vi har en chans att påverka. Det är därför jag är medlem.  

Om Månadens bonde

En gång i månaden gör vi nedslag över hela landet, hos medlemmar i olika typer av branscher. 

Här kan du läsa mer