Månadens Bonde - 30 miljoner tulpaner från Ekerö

Månadens bonde dec 2023
Anders, Håkan och Amanda

Det lackar mot jul och årets mest intensiva period för Alverbäcks Blommor på Ekerö. Blomproduktionen är i full gång, och det är även generationsskiftet som innebär att familjeföretagets tredje generation står redo. - Vi har nästan blommorna i blodet, säger nuvarande vd, Håkan Alverbäck.

Första spadtaget för Alverbäcks Blommor togs 1968, på Brygga gård där verksamheten fortfarande frodas. Det var Håkans föräldrar Sven och Birgitta som ville driva en egen tulpanodling, och med medvetna och framåtlutande beslut gjorde de drömmen till verklighet.

Sonen Håkan har, som han själv säger, ”alltid jobbat här”, precis som hans syskon. Sedan ett par år tillbaka jobbar även Håkans barn Amanda och Anders i företaget, och nu närmar de sig ett generationsskifte.

– Mina syskon och jag insåg att vi närmar oss åldern när det är dags att lämna över, så vi rekade intresset i familjen och då klev Amanda och Anders fram. De har båda jobbat inom familjeföretaget ett tag, och känner verksamheten så det känns bra för alla, säger Håkan.

Anders valde tidigt vägen till trädgårdsyrket, med studier till trädgårdsingenjör på Alnarp, följt av praktik i Holland och sedan in i familjeföretaget. Amanda valde ett annat spår med utbildning och jobb inom andra branscher, tills hon kom tillbaka. Att ta över har inte varit en självklarhet sedan barnsben för Amanda.

– För mig växte det fram, jag har jobbat med annat och känt mig fram. När jag valde att gå in i familjeföretaget var det som att komma hem, och jag har inte ångrat det en dag. Jag är glad varje dag jag går till jobbet, och min bror Anders och jag kommer att komplettera varandra jättebra med våra olika kompetenser.

Amanda Alverbäck och Anders Alverbäck
Amanda Alverbäck och Anders Alverbäck

Familjeföretaget får leva vidare

Pappa Håkan är väldigt glad över att barnen är villiga att ta över, och att det förs med glädje.

– Det är ju jätteskönt och jätteroligt att två av mina barn vill ta över, att familjeföretaget får leva vidare. Tiden för skiftet är mogen, det är dumt att tro något annat. Nu blir det till att hålla sig rätt på balansgången mellan att steppa åt sidan och lämna plats, men också att finnas kvar som stöd framöver.

Generationsskiftet är inte en process som görs snabbt eller som det tas lättvindigt på. Tidigt ringde Håkan sina kontakter via LRF, och fick tips om konsultbolaget Fyrklövern, som hjälper familjen med det stundande skiftet.

– En av de viktigaste aspekterna är hur vi ska ta hänsyn till andra släktingar och syskon i ägandeskiftet och hur de ska kompenseras. Det är en hjälp i att tänka rätt från början och se till att allt blir så smidigt som det går, säger Håkan.

Familjen har ingen brådska i sin process, och tror att detaljerna faller på plats så att ägandeskiftet landar kring årsskiftet 2024/2025. Processen med generationsskiftet sker parallellt med den dagliga verksamheten, och familjen har att göra.

Håkan Alverbäck
Håkan Alverbäck

20 procent av den svenska tulpanodlingen

Idag står Alverbäcks Blommor för närmare 20 procent av den svenska tulpanodlingen. Av 160 miljoner odlade tulpaner i Sverige, odlar företaget 30 miljoner. Fortfarande importeras omkring 20 procent av alla tulpaner i Sverige, men efterfrågan av svenskodlat ökar, menar Amanda.

– Vi svenska är tulpantokiga, och det märks att medvetenheten kring svenskodlat växer. Man vill stötta svensk produktion, och det är viktigt på ett annat sätt än tidigare. För många är det inte ett alternativ att välja importerat, och det är såklart väldigt roligt att se. För oss har det alltid varit viktigt att det ska vara lätt att välja svenskt.

Men det är inte bara tulpaner hos Alverbäcks, även om det är en stor del av omsättningen. Nu i juletid är hyacinter och amaryllis väldigt populära, och runt lucia har de flesta julblommorna lämnat växthusen. Efter nyår är det redan dags för vårlökarna att ta plats. I högsäsong, från vinter till påsk, har Alverbäcks blommor nästan 90 anställda. Under lågsäsong går man ner till omkring 25 i personal.

Månadens bonde dec 2023
Årligen odlar Alverbäcks Blommor 30 miljoner tulpaner.

Svenskt Sigills riktlinjer av klimatskäl

För att klara en så omfattande produktion, odlar Alverbäcks i växthus om hela två hektar, och till det kommer en hektar lager. För att effektivisera odlingen så odlar man i två lager, på höjden. Detta för tankarna till energifrågan, eftersom värmesystemet är a och o för verksamheten.

– Vi använder biobränslepellets i våra värmepannor, och har vattenkraftsel till växtbelysningen. Att odla i två lager gör också odlingen mer effektiv. För oss är energieffektivisering väldigt viktigt av klimatskäl, så vi följer Svenskt Sigills riktlinjer, säger Håkan.

Amanda Alverbäck
Att odla i två lager gör odlingen mer effektiv. Energieffektivisering väldigt viktigt av klimatskäl, så Alverbäcks Blommor följer Svenskt Sigills riktlinjer.

Vet att LRF för deras talan

Att både Håkan, Anders och Amanda är djupt engagerade i sitt företag framgår tydligt. Värdet av att vara medlemmar i LRF är odiskutabelt för dem båda.

– Det är så otroligt viktigt att vara med i LRF för oss, för vi vet att det finns någon som driver vår talan i viktiga näringspolitiska beslut. Det som idag är LRF Trädgård var ju innan en egen organisation, och jag är väldigt nöjd över att vi nu tillhör LRF i det hela. Det finns viktig specialkompetens som är viktig för oss och våra frågor, och som driver våra frågor – för alla i branschen. Därför är det också så viktigt att alla är med, för att vi ska få så mycket kraft som möjligt tillsammans, säger Håkan.

För Amanda och Anders är det en självklarhet att fortsätta som medlemsföretag även i fortsättningen.

– Vi har ingen tvekan om det, LRF fyller en väldigt viktig funktion för oss. Det finns alltid någon att få stöd ifrån, vilket är så värdefullt. Det kommer att vara lika viktigt fortsättningsvis för min bror och mig, som det har varit för pappa.

Alverbäcks bästa tulpantips

Krångla inte till det! Gör en rak snittyta med kökskniven, ställ dem med emballaget i en vas med mycket och kallt vatten i en timme innan du tar av emballaget. Arrangera fritt. När vattnet blir grumligt, snitta om blommorna och ge dem nytt kallt vatten.

Alverbäcks bästa amaryllistips

Vattna inte för mycket för tidigt, och vattna bara jorden runt löken. När blomman väl öppnar sig, så kan du vattna upp den, men fortfarande bara på jorden. Köp hem till första advent och njut av blomman lagom till jul!

Alverbäcks bästa hyacinttips

Om man är lite allergisk mot doften, så är tipset att ha den på toaletten för doftens skull. Ha den inne till dess att de blommar, och ställ sedan ut den på trappen eller balkongen. Den klarar sig fint ner till 4 grader, men inte kallare än så. Tänk på att hyacinter är törstiga, så ge ordentligt med vatten.

Om Månadens bonde

En gång i månaden gör vi nedslag över hela landet, hos medlemmar i olika typer av branscher. 

Här kan du läsa mer