Måltidspersonal från prisad skola gjorde gårdsbesök

LRF, Svenskt kött och Sverigemärkning tillsammans med ett 40-tal måltidspersonal från Hässleholms kommun en lokal köttgård och mjölkgård.
Ungefär 40 måltidspersonal från Läredaskolan och övriga Hässleholms kommun, samt deltagare från LRF, Svenskt kött och Sverigemärkning besöker Brösarp Charolais.

Under en härligt solig och vårvarm dag i Hässleholm besökte LRF, Svenskt kött och Sverigemärkning tillsammans med ett 40-tal måltidspersonal från Hässleholms kommun en lokal köttgård och mjölkgård. Gårdsbesöket var förstapriset i en tävling där Hässleholm och Läredaskolan utmärkte sig för sitt spännande arbete för att ge eleverna kunskap om betydelsen av lokalproducerad och svensk mat.

Första stoppet var Brösarp Charolais. Här lärde vi oss mer om nyttan med att alla djur registreras i Jordbruksverkets så kallade djurregister. Vi fick också höra mer om hur avelsprocessen på deras gård går till - tjurarna går helt enkelt med varsina grupper av kor ute i hagarna - och om betydelsen av betande djur för den biologiska mångfalden. Nyfikna kor och kalvar kom så nära oss som hägnen tillät, till allas förtjusning. Inte minst var det en mycket mäktig känsla när en tjur på 1300 kg lugnt kom lunkades för att få kraftfoder bara några meter från oss.

Inget går till spillo

Besöket fortsatte därefter till Furumossens lantbruk, där vi fick en inblick i modern mjölkproduktion. På gården finns totalt 750 kor och kalvar. Man betonar vikten av hållbarhet genom att ta tillvara alla resurser som går och betydelsen av att odla så mycket som möjligt på gården. Det blir kostnadseffektivt och mer miljövänligt. Mycket av fodret odlas på den egna gården och kompletteras med syrade biprodukter från socker- och bryggeriproduktion, något som korna verkligen gillar att äta. Till och med gödseln kommer till användning - inte bara för att ge näring till åkrarna, utan som strö till stallet efter att man pressat och torkat det. Det gör att man inte behöver köpa in strö – ytterligare både kostnadsbesparing och resurseffektivitet i ett. 

Värdefulla insikter

Furumossens lantbruk samarbetar även med lokala biodlare, vars bin uppskattar deras blommande kantzoner. På gården använder man också solceller för egen elproduktion och planerar för att inom kort kunna utöka användningen av solcellsel.  

Besöket på båda gårdarna gav värdefulla insikter i hur moderna lantbruk arbetar med hållbarhet och effektivitet för att producera mjölk och kött med hög kvalitet. 

LRF, Svenskt kött och Sverigemärkning tillsammans med ett 40-tal måltidspersonal från Hässleholms kommun en lokal köttgård och mjölkgård.
Furumossens lantbruk. Har även mellankalvsuppfödning och köper in kalvar. Växtodlingen är helt anpassad till mjölkproduktionen.
LRF, Svenskt kött och Sverigemärkning tillsammans med ett 40-tal måltidspersonal från Hässleholms kommun en lokal köttgård och mjölkgård.
På gårdsbesöket får besökarna veta vad ett djurregister är, att kalvarna är yngre än 20 dagar om de inte ännu har fått öronbrickor och hur avel går till på den här gården.