Lyssna på framtiden
2022-10-19
Med podden Bonden & jag bjuder LRF Öst på sex starka berättelser i höstmörkret. Häng med mellan hästar, blåljus, potatischips och gös. Möt också energibonden David och Mats med sitt sinnrika bevattningssystem. Sedan kan du fritt botanisera bland våra övriga 45 avsnitt.
Möt Kristin Larsson, lantbrukare i Sörmland. Hon berättar om en verklighet och vardag långt från stadens larm och polisresurser. Vid flera tillfällen har hon blivit av med stora mängder av diesel. Kollegor har haft inbrott i vagnhallar där GSP-utrustningar förvunnit. Andra har bestulits på gödning och växtskyddsmedel.
- Bilar åker runt med släckt belysning och de vet när vi inte är hemma, berättar Kristin Larsson från sitt lantbruk utanför Flen.
Visste du att Sverige är ett av de hästtätaste länderna i Europa? Här finns ungefär 360 000 hästar med närmare 16 900 sysselsatta på helår, med spridningseffekter skapas drygt 38 000 jobb i sektorn som bidrar med cirka 22 miljarder kr till BNP.
- Om du arbetar med IT eller teknik så finns det självklara platser för dina innovationer. Så är det inte riktigt inom hästbranschen, berättar innovationsdoktor Åsa Öberg.
Det är här det händer. Företagare som tar nya kliv och vågar prova nytt. Följ med in i champinjonodlingen, där gösen växer till och inte minst till chipsfabriken som nästan direkt fick bygga ut. Svensk livsmedelsproduktion är så mycket mer än bara traditionella kor och grisar.
- Våra första champinjoner odlade vi i garaget, säger Anders Davidsson i Normlösa.
Podd om aborrar, gös och champinjoner
Möt oljeshejken David Varverud i Ask utanför Motala. Han har gjort sig fri från dieseln och ser ett lantbruk i Sverige som snart gjort detsamma. Omställningen till att köra fossilfritt börja i hjärnan, hävdar han.
- Idag kör vi alla fordon på fossilfria bränslen, vilket numera känns helt naturligt, säger han i en traktor som luktar popcorn eller kanske ett gatukök.
Klimatförändringarna har kommit för att stanna. Diken och dammar är fulla med vatten. Nu. Men vad gör vi när torkan slår till under sommarens stekande sol. Bonden måste kunna hantera både skyfall och torka.
- Det här kostar väldigt mycket. Men är samtidigt är det en investering för hela Europa, berättar Mats Weinesson på Götala gård utanför Motala.
Podd om vatten, diken och dammar
Vad vill du lyssna till? Var ska vi göra nästa podd? Hör av dig!