Lyckat erfarenhetsutbyte med Finland och Åland om jordbrukets vatten

Vattenseminarium
William Hellsten, markägare och före detta rådgivare, samt rådgivare/LRFs regionordförande Johan Lagerholm informerade om mellangrödor på Torps Säteri. Foto: Karin Oscarsson

Vilka utmaningar har jag som lantbrukare i min produktion när det gäller vatten? Vad säger SLU:s senaste forskning om behovet av dränering och bevattning i Sverige? Det var några av de frågor som diskuterades när LRF Södermanland, i samarbete med Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund, arrangerade ett seminarium om vattenåtgärder i jordbrukslandskapet för cirka 50 lantbrukare och ytterligare andra intresserade.  

Seminariets första dag tillbringades i Stigtomta församlingshem. Johan Lagerholm, regionordförande LRF Södermanland, och Annelie Carlén, verksamhetschef på Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund, hälsade välkomna till en dag med praktiskt inriktade föredrag och erfarenhetsutbyten mellan lantbrukare från svensktalande i Nyland i Finland, Åland och Sverige.  

Abraham Joel och Ingrid Wesström, båda forskare vid SLU, redogjorde för forskning inom dränering och bevattning. Antalet försök inom dränering har kraftigt minskat de senaste 30 åren, men nu anas ett större intresse för frågan. Forskning visar att bevattning har en klart avkastningshöjande effekt och att det är en försäkring för skörden. Åsa Kuhlau, Länsstyrelsen Södermanland, berättade om stöd som man kan söka till vattenåtgärder och rådgivning via Greppa Näringen. 

Likheter och skillnader

En workshop genomfördes där alla engagerade sig runt vilka utmaningar man ser på sin gård/i sitt yrke och vad som behövs för att åtgärda dessa. 

- Likheter som konstaterades mellan länderna är att det finns stora behov av täckdikning och att alla lantbrukare tampas med byråkrati. Båda länderna saknar kompetens med kombinationen vatten och lantbruk på alla nivåer; både gällande forskning, rådgivare, gräventreprenörer och även hos lantbrukare, säger Karin Oscarsson, sakkunnig miljö, vatten, växtodling, CAP och beredskap på LRF Öst som också deltog under dagarna.  

- Skillnader upptäcktes också, bland annat har Finland ett stöd till igenläggning av diken som ger bättre möjligheter att producera rationellt. Man täckdikar också vart femte år för att se att jordarna inte försämras ur produktionsperspektiv. Åland har på grund av fördelaktigt klimat mycket specialodling som exporteras till Finland, bland annat har man mycket äppelodlingar, lök med mera. Det kan jämföras med Södermanland som helt domineras av spannmålsodling varav mycket är höstvete. Den viktigaste slutsatsen som alla enades runt var nog ändå att en god och hållbar lönsamhet är grunden för att ha råd att göra olika åtgärder som till exempel täckdikning, bevattning och andra vattenåtgärder, fortsätter hon.  

Fältresa under dag två

Dag två var en fältresa som inleddes med vandring ut till grävt vattendrag hos Lars Leijon, Tuna Hagby utanför Enstaberga. Han berättade hur de jobbade med att förhindra erosion i sina rasbenägna diken, och hur viktigt det är att gräva rätt och att navigera i byråkratin. Sen besöktes en våtmark hos Sven Hermelin, Nykvarn, som är en del av ett vattendrag, där man nu har en fosforfälla och håller kvar vatten i odlingslandskapet.

- Efter lunch besöktes Torps Säteri, Bettna, där William Hellsten först visade sina mellangrödor i fält, och berättade om sina erfarenheter och hur han tänker runt etablering, grödval. William bjöd också på en fin utställning av olika mellangrödor där vi fick se hur de ser ut, säger Karin Oscarsson.  

Engagerade föreläsare och deltagare

Sista stoppet för dagen var hos Anders Eriksson, Kjulsta, Stigtomta, som visade upp sin bevattningsteknik och pratade om hur man fållindelat för mjölkkorna för att få bästa möjliga utnyttjande av det gröna betet. Anders ser stor vinst i att säkra upp och kraftigt öka vallens tillväxt genom att vattna och därmed höja tillgängligt markvatten. Anders slutsats kring bevattning var att ”man kan inte börja vattna för tidigt på våren och man ska bygga dubbelt så stort som man tänkt från början”.   

- Det blev två positiva och inspirerande dagar. Deltagarna och föreläsarna var engagerade och delade både erfarenhet och nya tankar. Ett särskilt tack till våra fantastiska gårdsvärdar som med smittande entusiasm gav deltagarna både kunskap och tips, avslutar Karin Oscarsson. 

LRF Södermanland anser att branschens arbete med vattenfrågor är oerhört viktigt, så man valde att arrangera ett tvådagarsseminarium om detta. 

- Merparten av de vattenåtgärder som jordbruket kan göra bidrar också till en produktivitetsökning av åkermarken. Åtgärderna blir verkligen dubbelt upp. Två dagar med fokus på förbättringar och att lyfta goda exempel samt få ett erfarenhetsutbyte med våra grannländer var väl investerad tid, säger Johan Lagerholm.

LÄNK: Artikel från Åland om dagarna