Lungsjukdomar inom lantbruket – LRF Väst bidrar med en hjälpande hand

Lungsjukdomar inom lantbruket
LRF Väst bidrar med råmaterial för att hjälpa Klinisk immunologi på Sahlgrenska diagnosticera patienter. Foto: Ulrika Bertilsson.

Under hösten har LRF väst bistått läkarna vid Klinisk immunologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med spannmål av olika sädesslag. Detta för att hjälpa dem i deras arbete med att diagnostisera lungsjukdomar bland jordbrukare. Carl Eckerström, specialistläkare, berättar mer om immunologiska sjukdomar inom lantbruket.

Vid Klinisk immunologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset diagnosticerar man autoimmuna sjukdomar, immunbrist-sjukdomar samt allergier och överkänslighetsreaktioner.  Bland annat så kallad ”Farmer's lung” eller ”Tröskdammslunga” – en immunologisk sjukdom som framför allt förekommer bland lantbrukare.  

LRF bistår med råmaterial 

För att hjälpa läkarna vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i deras arbete med att diagnosticera patienter med Tröskdammslunga har LRF under hösten bistått med råmaterial i form av spannmål av samtliga sädesslag. Carl Eckerström, specialistläkare och docent vid klinisk immunologi, tackar LRF för hjälpen samtidigt som han berättar mer om tillståndet och arbetet de utför vid immunologilaboratoriet.  

– Hypersensitivitetspneumonit, som är den medicinska termen för den grupp sjukdomar där Tröskdammslunga ingår, är en slags överkänslighetsreaktion som orsakas av upprepad inandning av organiskt damm från exempelvis hö eller spannmål. Sjukdomen drabbar ofta människor inom yrken där man i stor utsträckning och under lång tid vistas i miljöer med mycket organiskt damm. Exempelvis lantbrukare men även bagare, personer som jobbar på sågverk och så vidare. För att kunna diagnosticera, och i förlängningen behandla, patienter använder vi en metod där vi gör ett extrakt av exempelvis säd. Detta extrakt använder vi sedan för att testa om patienter har antikroppar eller inte.  Därför är vi såklart tacksamma att LRF hjälpt oss med råmaterial i form av olika sädesslag för att ta fram extrakten, säger Carl. 

Carl berättar även om symptom som kan vara bra att uppmärksamma. Samtidigt är han är noggrann med att påpeka att man inte bör oroa sig i onödan.  

– Jag tycker det är viktigt att poängtera att det i de allra flesta fall inte finns någon anledning att vara orolig men vet man med sig att man genom åren vistats i miljöer med mycket damm och andats in mycket damm kan det såklart vara bra att vara uppmärksam på långdragna symptom. Exempelvis andfåddhet, lungor som piper och sämre lungfunktion allmänhet. Man kan säga att man får KOL-liknande symptom även fastän man inte rökt, fortsätter Carl.  

Ett handfast tips 

För yrkesverksamma lantbrukare som vill vidta åtgärder i förebyggande syfte har Carl ett tydligt och handfast tips.  

– Det man kan göra själv i förebyggande syfte är framför allt att minska mängden damm man exponerar sig själv för. Alltså försöka tänka på hur mycket man vistas i dammiga miljöer och även vilken utrustning man använder. I takt med att den teknologiska utvecklingen av maskiner, ventilation och utrustning går framåt har man också sett att andelen lantbrukare som utvecklar överkänslighet mot olika typer av damm sjunker, fortsätter Carl.  

Trots att lantbrukare är en av de överrepresenterade yrkeskategorierna bland de som utvecklar hypersensitivitetspneumonit vill Carl också passa på att lyfta en annan sida av myntet.  

– Samtidigt som det kan låta dystert att man som lantbrukare kan utveckla överkänslighetsreaktioner tycker jag också det är värt att nämna hygienhypotesen för allergi. Alltså att en viss nivå av smuts och smittämnen stärker immunförsvaret och minskar risken för att utveckla allergier. För även om allergier ökar väldigt mycket i västvärlden har man sett att de som bor på landsbygden och är verksamma inom lantbruket har mycket färre allergier. Särskilt de som är i kontakt med djurbesättningar. Man har också sett att barn till lantbrukare inte får astma i alls samma utsträckning som icke-lantbrukare. Så i slutändan är det lite av en balansgång. Även om man ska vara försiktig med att andas in damm behöver en viss exponering för smuts inte nödvändigtvis bara vara till ondo eller något man behöver oroa sig för, avslutar Carl 


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28