LRFs Ostfestival, en succé, vädret till trots!

Ost2024 Klensmeden

Ostfestivalen i Mörbylånga under Ölands Skördefest blev återigen en succé! Festivalen ägde rum den 27 - 28 september och lockade över 20 000 besökare. Festivalen, som är ett av Skördefestens största arrangemang, fyllde torget i Sveriges sötaste köping, Mörbylånga, med doften av ostar från hela landet.

Besökare fick handla, smaka och uppleva ostar från olika delar av Sverige, och ostmässan samlade utställare som tillverkade både ost och ostrelaterade produkter. 
Det blev ett perfekt tillfälle för ostälskare att provsmaka allt från ostkakor till ostbrickor.

En av höjdpunkterna var scenframträdandet med deltagare från TV4s succéprogram
"Bonde söker fru", som ägde rum på lördagen kl. 13.00. Flera av seriens gamla och nya deltagare fanns på plats, och förträffliga konferenciern Jessica Bergsjö intervjuade dem på scenen inför en entusiastisk publik.

Ytterligare en nyhet för i år var ost- och dryckesprovning, som ägde rum i hembygdsgården vid torget under ledning av sommelier Eva Kallenberg. Det var en välbesökt aktivitet, och biljetterna sålde snabbt slut. 

Även en exklusiv mjölkprovning med fyra olika sorters mjölk från regionens gårdar lockade många nyfikna besökare.

För de tävlingssugna fanns flera tävlingar att delta i. Bland annat kunde man gå en tipsrunda om svensk mat och klimat, gissa vikten på en matkasse, eller testa hur snabbt man kunde mjölka en liter. Dessutom fanns det gott om aktiviteter för barn, med tramptraktorer, ponnyridning och tipsrundor.

Ostfestivalen arrangerades av LRF i samverkan med Mörbylånga kommun och var ett av höstens mest uppskattade evenemang.