LRFs ekonomi fortsatt stabil - sår för ökad tillväxt

Anna Karin Hatt, vd och koncernchef LRF

LRF-koncernens ekonomi är fortsatt stabil och redovisar 2023 ett resultat efter skatt på -77 Mkr. Det är en stark återhämtning jämfört med 2022 när resultatet landade på -665 Mkr. Bakom 2023 års resultat ligger positiv finansavkastning och ett betydande resultatlyft i LRF Samköp. Samtidigt påverkas resultatet tydligt av en extraordinär inflationsrelaterad uppräkning av LRFs pensionsskuld om hela 163 Mkr.

- Vårt ekonomiska resultat 2023 är ett bevis på att vi kan uppnå starka resultat när vi kraftsamlar mot gemensamma mål. Som helhet går LRF-koncernen från ett starkt negativt resultat 2022 till ett väsentligt starkare resultat 2023, särskilt om man beaktar att vi under 2023 påverkats av en stor engångskostnad i form av ökade avsättningar till LRFs pensionsskuld. 2023 är ett starkt resultat som lägger grunden för att vi ska kunna leverera ännu starkare resultat framåt, säger Anna Karin Hatt, VD och koncernchef för LRF.   


Rörelseresultatet uppgick till -469 Mkr (-543 Mkr i utfall 2022) och finansnettot till 340 Mkr (-221 Mkr i utfall 2022). LRFs medlemsintäkter uppgick till 209 Mkr (212 Mkr i utfall 2022).

- 2023 har varit ett mycket tufft år för många av LRFs medlemmar. Trots det har vi lyckats öka antalet nya medlemmar och samtidigt minskat antalet utträden. Det gör mig både glad, och stolt. Att vi i LRF under året tydligt prioriterat frågor som gör stor skillnad för våra medlemmar och erbjuder viktigt stöd för de som har det tufft både genom vårt påverkansarbete och LRFs omsorgsarbete har bidragit till det. I tuffa tider blir nyttan av LRF som en stark och samlande kraft extra tydlig. Med våra knappt 125 000 medlemmar befäster vi vår roll som Sveriges största företagarorganisation, fortsätter Anna Karin Hatt.  

”Medlemsutvecklingen är central för LRF, inte bara ur ett inflytandeperspektiv utan också för att finansiera den verksamhet som medlemmarna förväntar sig av oss. LRFs starka ekonomi ger oss möjligheter att bedriva ett mycket långsiktigt och kraftfullt arbete i de frågor som medlemmarna givit oss uppdraget att arbeta med.” fortsätter Anna Karin Hatt. 


Starkt utvecklingsfokus i LRFs dotterbolag

Affärsverksamheten och LRFs fyra helägda dotterbolag redovisar 2023 ett samlat resultat om -7 Mkr (-22 Mkr i utfall 2022). Bland dotterbolagen uppvisar LRF Samköp årets bästa resultat med ett resultat om hela 34 Mkr (27 Mkr i utfall 2022). Detta speglar en ökad användning av LRF Samköps olika inköpsavtal och ett resultat av en långsiktig och medveten satsning på att utveckla bolagets affärer de senaste 10 åren.  Dotterbolagens samlade resultat påverkas av ett negativt resultat i LRF Media om -28 Mkr  
(-39 Mkr i utfall 2022), som beror på en extraordinär uppräkning av bolagets pensionsskuld om hela 40 Mkr. Rensat för det redovisar dock även LRF Media ett positivt rörelseresultat 2023. 
 


- Alla våra dotterbolag utvecklas starkt samtidigt som vi genomför stora förändrings- och utvecklingsarbeten i alla fyra dotterbolagen. LRF Samköp har kommit längst i det arbetet, men Sånga och Sigill ligger hack i häl och LRF Media har precis påbörjat implementeringen av bolagets nya strategi. För mig är det tydligt att alla våra affärsverksamheter idag drar allt större nytta av den breda kompetens och styrka som den samlade LRF-koncernen erbjuder och bidrar med stor strategisk nytta till LRF och våra medlemmar, säger Anna Karin Hatt.

Marknadsvärdet på finansiella innehav steg

Under 2023 har LRFs finansiella placeringar avkastat 5,9% (-2,3% i utfall 2022) vilket bidrar med 388 MKr (-171 Mkr i utfall 2022) i avkastning som använts för att bidra till finansieringen av den löpande verksamheten. De finansiella placeringarna bidrar till LRFs ekonomiska bas och är en betydelsefull del i LRFs finansiering. Över tid kommer avkastningen från de finansiella placeringarna att variera. Snittet för de senaste tio åren landar på 8,9%, vilket är väl över målnivån om 5,5% avkastning i rullande 10-årssnitt.