LRF Värmland stärker lantbrukares kunskap om dikesunderhåll

Kajsa Edbom, 2024
Cirkelträff med kartstudier i Säffle. Foto: Kajsa Edbom.

Under det senaste året har LRF Värmland framgångsrikt erbjudit studiecirklar till nästan alla lokalavdelningar i hela Värmland. Totalt har 13 studiecirklar genomförts, där deltagarna fått fördjupad kunskap om rättigheter och skyldigheter kring diken och dikesunderhåll.

Stort tack till alla som gått en studiecirkel i Värmland om diken och dikesunderhåll!

Under det senaste året har LRF Värmland erbjudit studiecirklar till nästan alla lokalavdelningar i hela Värmland. Totalt blev det 13 studiecirklar, var och en med minst tre tillfällen. Under dessa tillfällen har deltagarna bland annat fått lära sig mer om rättigheter och skyldigheter för både enskilda och samfällda diken, var man hittar information om handlingar och hur man söker i kartmaterialet, juridiken kring dikesunderhåll, och vad som egentligen står i de befintliga handlingarna.

Överraskande insikter

Några få cirkeldeltagare har haft full koll, men de allra flesta blir överraskade när de ser hur stor del av Värmland som består av markavvattningsföretag. De upptäcker också att de själva kanske är delägare i både en och två vilande markavvattningsföretag. 

Ökad produktivitet och skydd för lantbrukare

Detta har varit en nationell satsning som drivits i ett gemensamt projekt mellan LRF Studieförbundet Vuxenskolan och Jordbruksverket. Totalt sett är det många lantbrukare i hela landet som har tagit del av dessa studiecirklar.  Förhoppningsvis är det även många markavvattningsföretag som har väckts till liv och nu stoltserar med en ny styrelsen, nytt genomfört underhåll samt en plan för framtida underhåll. Ett stort steg för att öka produktiviteten på sin jordbruksmark och till viss del skydda sig mot både översvämningar och dagvatten från tanklösa exploateringar.

Vill ni veta mer eller behöver stöd

LRF Värmland fortsätter gärna att prata om vikten av dike och dikesunderhåll. Även om det inte är i form av en studiecirkel kommer vi gärna ut under ett möte eller under en kväll och ger er en första inblick i rättigheter och skyldigheter kring diken och dikesunderhåll. Vill ni dra i gång ert markavvattningsföretag och inte vet vart ni ska börja, så finns personalen i LRF Västra Sverige till tjänst för att hjälpa er vidare även med detta.


För mer info kontakta: 
Kajsa Edbom
kajsa.edbom@lrf.se 
079-066 08 07