LRF välkomnar satsning på täckdikning

Täckdikare
Foto: Karin Oscarsson

Jordbruksverket ökar anslaget med 321 miljoner kronor för täckdikning av åkermark. Det är en avgörande satsning för svensk klimatanpassning och livsmedelsproduktion. Lantbrukare kan söka dessa medel hos länsstyrelsen inom ramen för EU:s jordbruksstöd (CAP) under programmet ”Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft – ny- och omläggning av täckdikning på åkermark".

Varför är det här stödet viktigt? 

  • Förbättrad dränering - Enligt Jordbruksverket är endast 43 procent av åkermarken täckdikad, och andelen mark med tillfredsställande dränering har minskat från 77 procent år 2016 till 61 procent år 2023. Det finns alltså ett uppdämt behov av ny täckdikning samt behov på fält där dräneringen inte längre fungerar tillfredställande. 

  • Klimatanpassning - Effektiv vattenhantering blir allt viktigare med ökade nederbördsmängder och torrperioder. Täckdikning hjälper till att hantera extrema väderförhållanden och skydda grödorna. Dränering förbättrar växternas rotsystem och därmed växternas möjligheter att klara både torrare och blötare perioder. 

  • Ökad livsmedelssäkerhet - Genom att förbättra dräneringen kan vi öka produktionen och kvaliteten på våra grödor, vilket är viktigt för Sveriges självförsörjning. 

  • Ekonomiska fördelar - En god jordhälsa och struktur är en viktig parameter för en hållbar produktion. Lönsamheten förbättras genom ökad produktion samtidigt som motståndskraften inför klimatförändringarna ökar. Förbättrar skördeutbytet, vilket stärker jordbrukarnas ekonomiska hållbarhet. 

LRF:s medlemmar vill dränera mer  

När vi frågade våra medlemmar vad som är det största hotet mot jordhälsan på deras gårdar, svarade flest att marken är för fuktig på grund av otillräcklig dränering. För att fler ska våga investera i täckdikning behövs regelförenklingar och långsiktig finansiering för att våga fatta investeringsbeslut. 

LRF:s insatser och utmaningar

LRF driver utökad finansiering av klimatanpassningsåtgärder så som täckdikningsstöd och förbättrade stödvillkor som gör det enklare för jordbrukare att ansöka om stöd. Jordbruksverket planerar att förenkla ansökningsförfarandet något framöver för täckdikningsstöd. 

Trots detta finns utmaningar, som bristen på entreprenörer med täckdikningsmaskiner, särskilt i skogs- och mellanbygd. Det behövs entreprenörer i hela landet då många tusen hektar i landet behöver täckdikas fram till 2028. 

Den extra satsningen på 321 miljoner är ett viktigt steg mot en hållbar och klimatanpassad framtid för svensk livsmedelsproduktion. 

För den lantbrukare som funderar på att täckdika finns en investeringskalkyl för täckdikning på Greppa Näringens webbplats.

Läs mer

Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft - Jordbruksverket.se

321 miljoner extra till täckdikning av åkermark - Jordbruksverket 
 
Bevattning och dränering av jordbruksmark 2023 - Jordbruksverket.se