LRF välkomnar ökad valfrihet och förbättrad djurvälfärd

Mikaela Johnsson
Mikaela Johnsson, vice ordförande LRF

LRF välkomnar utredningen "Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd". Med rätt politiska beslut kan vi fortsätta utveckla ett hållbart jordbruk i Sverige. En viktig pusselbit är minskat regelkrångel och att kommande EU-regler implementeras på ett sätt som främjar svenskt lantbruk.

LRF kan konstatera att utredningens förslag är viktiga för att vi ska kunna öka produktionen av svensk mat. Två konkreta exempel är förslagen om virtuella stängsel och villkorad läkemedelsanvändning. Förslaget innebär att lantbrukaren kan, utifrån vissa situationer, behandla sina djur med veterinärens översyn på distans. Tillsammans med andra förslag på produktionsnära forskning och innovationer stärks konkurrensen, en viktig nyckel i Sveriges arbete för att öka vår livsmedelsberedskap.  

- Utredningen ger bönder förtroende där det behövs mest. Om förslagen blir verklighet kan det stärka konkurrensen och underlätta företagande, vilket är viktigt för Sveriges livsmedelsberedskap, säger Mikaela Johnsson, vice ordförande LRF.

LRF kan inledningsvis se att många av förslagen som nu läggs fortsatt säkerställer en hög nivå på djuromsorgen samtidigt som lantbrukets konkurrenskraft stärks. Större valfrihet i form av färre regler bidrar till att sänka lantbruksdjurens kostnader.

Mikaela Johnsson, vice ordförande LRF kommenterar utredningen

Om utredningen

Sveriges strikta djurskyddskrav och ansvarsfulla antibiotikaanvändning är viktiga fördelar för svensk livsmedelsproduktion, men kan minska konkurrenskraften. Utredaren Elisabeth Nilsson har undersökt hur dessa krav påverkar svenska producenter jämfört med andra EU-länder och föreslagit åtgärder för att både behålla höga djurskyddskrav och stärka svensk konkurrenskraft, samt förbättra djurskyddet i EU och globalt.

Här kan du ladda ner utredningen