LRF uppmanar landsbygdsministern: Stöd bred vaccination mot blåtunga

Medlemsmöte Blåtunga Skåne
Möte om Blåtunga på Övedskloster 2024, arkivbild.

Blåtunga är en högaktuell fråga för många lantbrukare i Sverige. I ett brev till landsbygdsminister Peter Kullgren uppmanar LRF:s regionordföranden i Halland, Jönköpings län, Skåne, Sydost och Väst regeringen att avsätta medel i vårändringsbudgeten och budgeten för 2026 för att stödja vaccinering och provtagning.

Nyligen publicerade Växa, Gård & Djurhälsan samt Distriktsveterinärerna nya rekommendationer kring vaccination mot blåtunga. LRF välkomnar initiativet och betonar vikten av att djur vaccineras innan betessäsongen.

– Vaccination handlar inte bara om att skydda de egna djuren, utan är också en solidaritetsåtgärd för att förhindra att smittan sprids vidare i landet, skriver regionordförandena i brevet.

Men kostnaden för vaccinet är hög. Enligt LRF uppskattas vaccinkostnaden till cirka 100 miljoner kronor, något som organisationen anser att staten bör vara med och finansiera.

Snabbare smärtlindring och ökad kunskap behövs

Blåtunga ger olika symptom på olika djurkategorier och kan dessutom förväxlas med andra sjukdomar. Tidig identifiering är avgörande, men idag är provtagningen endast kostnadsfri fram till det första bekräftade fallet på en gård. Därefter måste lantbrukaren själv bekosta fortsatta prover, som i dagsläget kostar cirka 750 kronor per prov.

LRF föreslår därför att alla provtagningar ska vara kostnadsfria fram till utgången av 2026, för att främja forskning och utveckling samt förbättra möjligheten att identifiera smittade djur i tid.

I brevet lyfts även vikten av snabb smärtlindring för drabbade djur. Erfarenheter från övriga Europa visar att tidig smärtlindring minskar lidandet avsevärt. LRF uppmanar regeringen att se över möjligheten att underlätta för lantbrukare att smärtlindra djur snabbare, även för de som inte är kopplade till VILA.

Bakom uppmaningen står fem av LRFs regionordföranden:

Helene Gunnarsson, ordförande LRF Halland
Karin Nalbin, ordförande LRF Jönköpings län
Maria Hofvendahl Svensson, ordförande LRF Skåne
Roger Gustafsson, ordförande LRF Sydost
Sofia Karlsson, ordförande LRF Väst

De betonar att statliga medel krävs för att säkerställa en bred vaccination och effektiv provtagning. För att skydda svensk djurhälsa och lantbrukets framtid krävs nu ett snabbt agerande från regeringen.

– Vi behöver en långsiktig strategi och ekonomiskt stöd för att säkerställa att svenska lantbrukare kan hantera smittan på bästa sätt, skriver regionordförandena i brevet.