LRF Ungdomen Uppsala och Västmanland arrangerade dikeskväll

På Andersta gård, strax utanför Enköping, samlades runt 40 personer för att lära sig mer om diken.

Det var en kväll arrangerad av LRF Ungdomen i Uppsala och Västmanland.

Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattenrådgivare på Enköpings kommun, berättade om dikesunderhåll och visade ett nyligen utfört arbete i Långängsbäcken i, inte långt från Andersta gård. 

Cassandras budskap var ganska enkelt, det du investerar i att gräva nya diken och ta hand om existerande diken har du igen för eller senare. Vem kommer inte ihåg den torka och översvämningar många fick uppleva vid den här tiden förra året?

lrf ungdomen enköping dikeskväll enköping
Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattenrådgivare Enköpings kommun

– Min förhoppning är att vi hamnar i ett läge där dikesunderhåll anses mer normalt på gårdsnivå, och att det görs i en bättre frekvens än vad som har gjorts historiskt. För de stora översvämningarna vi hade i höstas hade inte helt kunnat förhindras, men de hade blivit mildare i sin skadegrad om vi hade bättre underhållna diken, säger Cassandra Telldahl Bjelkelöv.

– Det första de som var med här i kväll och andra ska göra när de kommer hem till sina gårdar är att ta reda på om de är med i ett dikesföretag. Man kan vända sig till länsstyrelsen för att få hjälp med det. Och sen väcka till liv dikesföretagen. Få med grannar och andra och se till att man kommer till ett underhåll i nästa steg, tillägger Cassandra Telldahl Bjelkelöv.

Linus Olsson, LRF Ungdomen Västmanland

Linus Olsson, ledamot i LRF Ungdomen Västmanlands styrelse, var en av arrangörerna av dikesträffen.

– Det var otroligt lärorikt om all kring diken. Det är inget man lär sig till vardags även om man hör om det ibland hemmavid. Här fick man höra vad som gäller direkt från en som kan det här, säger Linus Olsson.

– Det jag framför allt tar med mig är att man måste göra dikesunderhåll till en vardaglig syssla och något man tänker på hela tiden. För det är så lätt att låta det vara, man har mycket annat att göra på gården. Men ju längre man låter det vara, ju större jobb blir det när man drar igång. Det går att hålla liv i gamla system bara man vill, tillägger Linus Olsson.