LRF Ungdomen i norr besökte producenter i Österbotten

Ungdomar framför bro
LRF Ungdomar från norr tillsammans med ungdomar från Österbottens producentförening.

Ett tjugotal LRF-ungdomar besökte flera lantbruk i Österbotten när LRF Ungdomen Västerbotten och LRF Ungdomen Norrbotten anordnade studieresa till grannlandet.

Studieresan som anordnades den 19-22 april gav LRF ungdomarna i norr möjligheten att besöka Österbottens norra och södra delar tillsammans med ungdomar från Österbottens producentförening. 
– Österbottens producentförening ville visa vilken bredd i produktionen det finns i svensktaliga Österbotten. Det är ett ganska litet område på några få mil som ändå består av både växthusodlare, köttdjur och småskaliga gårdar med bete ute i skärgården och mycket mer spannmål än vad vi har tex. i Västerbotten. De har annorlunda förutsättningar både politiskt men även klimatmässigt, då slättbygderna där är som i mellansverige, berättar Frida Dahlberg, ordförande LRF Ungdomen Västerbotten.

Frida Dahlberg
Frida Dahlberg, ordförande LRF Ungdomen Västerbotten.

Solel och grönsaker
Första studiebesöket blev på Ahlvik gård i Ytteresse. En mjölkgård med en besättning på 160 djur och nybyggd ladugård med 400 m² solpaneler som producerar en stor del av elförbrukningen på gården. Sedan bar det av mot Närpes grönsaker, i södra Österbotten där Jonathan Sigg odlar både tomater och spetspaprika i ett 100 ha stort växthus. 
– Närpes grönsaker är ett andelsföretag, likt Norrmejerier, som i dagsläget har 34 växthusodlare i området som är anslutna till ett så kallat andelslag. Tack vare Närpes grönsaker så är Finland i princip självförsörjande på tomater, berättar Frida.

Ungdomar i skyddskläder vid byggnad
Studiebesök på Ahlvik gård i Ytteresse.

Största nötköttsproducenterna i Finland
Studiebesöket som stack ut allra mest i mängden var Eurobull i Skaftung som är de största nötköttsproducenterna i landet. Gården drivs och ägs av Samuel Ingves och Magnus Teir som i dagsläget föder upp 1800 mjölkrastjurar. 
– Jag tror att många var väldigt imponerade av Eurobull eftersom vi inte har något liknande här i den kalibern. Båda delägarna äger väldigt mycket mark som angränsar till varandra. När de kom fram till att de ville börja med nötköttsproduktion satte de sig i var sin bild och körde från sina gårdar och där de möttes med bilarna, där valde de att bygga stallet, berättar Frida.

Kor i ladugård
Ahlvik gård är en nybyggd ladugård med sandbås för kornas komfort.

Statlig avbytartjänst och fyra veckors gratis semester
Under resans gång besökte ungdomarna även familjeföretaget Elho i Pedersöre som idag exporterar lantbruksmaskiner över hela världen. Ranckens Ranch med 135 mjölkkor som också börjat föda upp wagyu för att sälja kött. Räfbackens ranch med simmental och som säljer många avelstjurar samt en Highland Cattle gård på Björkö.

– Den finska staten har en helt annan syn på lantbrukare än den svenska staten. Som lantbrukare i Finland erbjuds man fyra veckors semester gratis och man har infört en statlig avbytartjänst. Ett tydligt exempel på att Finland värnar lite extra om sina bönder. Lantbrukaryrket sticker verkligen ut bland övriga yrken i Finland, avslutar Frida som även tillägger att LRF Ungdomen i norr inom kort ska bjuda in Österbottens producentförening på studieresa.

Lantbruksamaskiner
Ungdomarna fick även besöka Elho i Pedersöre.