LRF Ungdomen i Dalarna och Gävleborg besökte Vallens gård i Ljusdal

I helgen besökte ett gäng LRF Ungdomar från Dalarna och Gävleborg Vallens gård i Ljusdal, en mjölkgård med cirka 3 000 djur.

Janne Hansson visar runt på Vallens gård.

Vallens gård är ett familjeföretag med Janne Hansson i spetsen, frun Linda och sönerna Henrik, Johan och Fredrik, alla med olika ansvarsområden inom företaget, samt 27 anställda.

Janne Hansson välkomnade till gården, berättade om gårdens historia och framtidsplaner. Han visade också runt på gården och berättade om deras olika verksamheter.

1981 tog Janne över familjegården Snaten i Vallsta, då med 16 kor. Han köpte Vallens gård med 240 mjölkkor 2001. I dag har de runt 3 000 djur på gården, varav runt 1 100 mjölkande kor, som förra året levererade 14 miljoner kg mjölk. De har 20 mjölkrobotar och är redan på gång att bygga ytterligare ett stall. De brukar runt 1 600 hektar (arrenderar cirka hälften) i tre kommuner: Ljusdal, Bollnäs och Hudiksvall. På gården bygger de just nu en biogasanläggning som ska försörja gården med el och värme, men som också ska kunna göra så de kan sälja flytande fordonsgas i framtiden.

Johan Persson, ordförande i LRF Ungdomen Gävleborg.

Johan Persson, ordförande i LRF Ungdomen Gävleborg, var med på besöket.

– Först och främst är det en väldigt imponerande verksamhet de har byggt upp. Men jag tycker vi ungdomar måste ta fasta på det han sa, att Janne har också någon gång börjat med 16 kor. Vi ska sänka ribban lite och så börja därifrån. Att man får börja att arrendera en gård och man får jobba sig uppåt och successivt köpa tillgångarna i företagen. För att det är mycket pengar som har att göra med. Men det är tufft och hårt jobb.

Ett tips som Janne Hansson skickade med till besökarna var att bygga upp ett förtroende med framför allt banker. Det gör man bland annat genom att komma väl förberedd till möten, något Johan Persson höll med om.

– Det han säger om förtroendet i bankerna är viktigt, det har jag har egen erfarenhet av. Kommer man väl förberedd och har material så är de oftast inte omöjliga bankerna. Men det det är hårt jobb som gäller.

Malin Johansson, ordförande i LRF Ungdomen Dalarna.

Malin Johansson, ordförande i LRF Ungdomen Dalarna, som också var med på studiebesöket, sammanfattade sina intryck.

– Jag tror det han säger om lantbruken som företagande är det jag framför allt tar med mig. Alltså hur Janne tänker och driver företaget och gården och det här med att bygga förtroende. Och att man ska ha höga ambitioner men ändå inte orealistiska, att man börjar försiktigt och bygger uppåt.

– Sen tog jag många kort för att kunna reflektera senare. Vi är intresserade av att bygga ett nytt kalvstall hemma, så det här gav mycket idéer och inspiration.