LRF träffade regionpolitiker från Gävleborg: ”Ett positivt och konstruktivt möte”

Ett tiotal regionpolitiker från Gävleborg är i dagarna i Stockholm för en rad olika aktiviteter och besök. I går var de på besök hos LRF på huvudkontoret i Stockholm.

Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen, välkomnade gruppen till Franzéngatan. Det var Centerpartiets regiongrupp i Gävleborg som besökte Stockholm och LRF. De sträckte ut handen till LRF och önskade en träff för att få en orientering om nuläget inom jord- och skogsbruk, samt höra vilka LRFs viktiga frågor är just nu.

Beredskapsfrågor

Tomas Olsson, regionordförande LRF Mälardalen

Tomas Olsson inledde med en orientering om det aktuella läget, framför allt gällande skörden i år. Han spelade in att även om det överlag ser ganska bra ut med årets skörd är det för många lantbrukare fortfarande tufft pga. det tuffa läget 2023, vars effekter ses än i dag.

Beredskapsfrågor var ett annat område som Tomas Olsson täckte, både gällande livsmedelsförsörjning och krisberedskap som för t.ex. skogsbränder. Gävleborg drabbades som vi vet av bränder svårt sommaren 2018. LRF-medlemmar kan hjälpa till på olika sätt, inte minst genom att köra ut vatten i terrängen och släckningsarbete med gödseltunnor fyllda med vatten.

Livsmedelsstrategin

Centerpartiets regiongrupp Gävleborg

En stor del av mötet ägnades åt livsmedelsstrategin, och kopplat till den, kompetensförsörjning och byggnation på åkermark. Det är viktiga frågor som påverkar vår förmåga att producera nog med livsmedel i Gävleborg och resten av Sverige. Regionpolitiker hanterar frågor om stora mängder livsmedel som blir till mat för patienter och andra, och ska förstås, enligt LRF, köpa så stor andel svenska produkter som möjligt.

Jord- och skogsbruk är i dag branscher som kräver arbetskraft med hög kompetens, och det är brist på sådan arbetskraft. Kopplat till det var generationsväxling också en fråga som diskuterades, och de ofta stora investeringar som behövs för att byta ägare. Det är väldigt dyrt för unga att komma in i branschen, speciellt om de ska köpa en gård med utrustning och allt som krävs. Även om en verksamhet ska gå från föräldrarna till ett barn kan det kosta mycket och vara komplicerat.

LRF arbetar på alla plan för att försöka förhindra byggnation på produktiv åkermark. Tyvärr blir det alltför ofta en konflikt mellan behovet av nybyggnation och behovet av att öka livsmedelsproduktionen måste lösas, inte minst på kommunal nivå. 

Många av deltagarna från Gävleborg är också kommunpolitiker och LRF skickade med dem att se till att det görs en ordentlig inventering av all mark i deras kommun. Då står man åtminstone redo den dag frågan om byggnation på åkermark kommer upp och kan kanske peka på alternativ mark.

Magnus Svensson, regionråd Region Gävleborg, Tomas Olsson, regionordförande LRF Mälardalen

Positivt och konstruktivt möte

Tomas Olsson sammanfattar mötet som positivt och  konstruktivt.

– De kom med många bra frågor och inspel, som jag tar med mig i vårt fortsatta arbete. Och jag känner att vi fick med våra viktiga frågor, inte minst behovet av att att arbetet med livsmedelsstrategin måste börja märkas på gårdsnivå, sammanfattar Tomas Olsson.

LRF tackar deltagarna från Centerpartiets regiongrupp i Gävleborg för besöket och samtalet. Vi ser gärna att andra politiska grupper tar kontakt med oss, vi är alltid villiga att informera om och diskutera viktiga frågor.

Joakim Westlund, Erik Holmestig, Kenneth Nilshem