LRF träffade politiker för att prata markanvändning och framkomlighet

Politikerträff

LRF träffade politiker från samhällsbyggnadsnämnden i Linköping och moderaternas ordförande i Linköping i september för att prata markanvändning och framkomlighet för lantbruksfordon.

Det var Linköpings kommungrupp som bjudit in till träffen och förutom representanter från kommungruppen deltog Per Wendler, vice ordförande i regionstyrelsen, Sara Agerberg, sakkunnig infrastruktur och markexploatering och Angelica Billevik, näringspolitisk expert/jurist.

Från Linköpings kommun deltog Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Niklas Borg (M) kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen och Leif Bronsén, politisk sekreterare Moderaterna.

Mötet skedde på expanderande Grimstad gård utanför Linköping. Gården har, efter en lång process, fått lov att bygga ett bostadshus på sin mark inför kommande generationsskifte och försöker nu få till en väg fram till huset. Mötesplatsen figurerade som ett exempel på att det kan ta tid och vara svårt att som ägare av lantbruksegendom få tillåtelse att bygga på eller stycka av sin egen mark. Många ägare av lantbruksegendom har liknande problem och kommungruppen diskuterade inför mötet vilka frågor man ville ta upp.

LRF belyste under mötet hur ärendehantering och beslut om markanvändning kan påverka produktionen och företagens utveckling, att markägare bör få mer möjlighet att själva bestämma över nyttjandet av sin mark och vikten av en bra kommunikation mellan markägare och kommun.

Framkomligheten ett problem som riskerar att öka

Per Wendler berättade under mötet om vikten av att inte bygga på åkermark när kommunen växer. Han pratade också om ”LRFs Bonde på väg- material” och problematiken för fordon inom den agrala näringen att ta sig igenom stadskärnor med till exempel smala passager vid busshållplatser. Utrymmet är smalt och refuger, räcken och stolpar hindrar traktorer att ta sig igenom där.

- Det här är ett problem som riskerar att bli större på sikt när man som lantbrukare behöver få tag i mer mark och kanske behöver åka till en arrendegård på andra sidan stan om det inte finns mark i närheten. Likaså när man ska ta sig till exempelvis serviceverkstäder som ofta ligger nära stadskärnan. Vi pratade lite om hur man kunde lösa det och vi föreslog tydliga leder för jordbrukstransporter, säger Oliver Jakobsson som var en av representanterna på plats från kommungruppen.

Bra att konkret belysa på plats

Det blev ett bra möte där politikerna hörsammade LRF, pratade om de lagar och regler som tjänstemännen har att förhålla sig till, men också att man är i en förändringsresa där man ser bekymret och har mer kommunikation med markägare och där man tänker mer nu än tidigare på förtätning och att bygga högre där man redan byggt än att använda ny åkermark i sina detaljplaner.

Att lägga ett politikermöte med den här typen av frågor på en gård där man kan visa exempel på hur markanvändningen på ett konkret sätt påverkar lantbruksföretaget var också positivt, menar Oliver Jakobsson.