LRF ställer tydliga krav på ny artskyddsutredning
2024-09-02
Regeringen har presenterat direktiven för artskyddsutredningen som annonserades i somras, men det saknas fortfarande tydlighet kring ersättning och regler för fåglar som försvårar skogsbrukets framtid.
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har sedan 2018 bett regeringen att se över artskyddet, men inga politiska beslut har tagits. Nu har det tillsatts en utredning för att föreslå förändringar i lagar om skydd av arter och ersättning vid skogsbruk som påverkas av skyddade arter.
- Vi välkomnar utredningen som ett första steg mot ett mer förutsägbart regelverk för skogsägare. Men det saknas tydlighet om ersättning och regler kring fåglar som går längre än EU-kraven. Om inte dessa regler ses över, kan vi inte få ett rättssäkert skogsbruk i Sverige, säger Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Kontraproduktivt för den biologiska mångfalden
Redan idag avstår Sveriges skogsägarna från att bruka ungefär 5 procent av marken genom så kallade frivilliga avsättningar. Utöver det lämnas ungefär 10 procent för generell hänsyn till arter och viktiga biotoper vid avverkning. Detta gör skogsägarna helt utan ersättning från staten.
- De nuvarande reglerna påverkar inte bara äganderätten utan också hela samhället. Ett system där skyddade arter blir en ekonomisk börda för skogsägare är kontraproduktivt för den biologiska mångfalden, säger Paul Christensson.
LRF föreslår att staten alltid ska förhandla om ersättning med markägaren och har gett förslag på flexibla skydds- och ersättningsformer för att stärka både rättssäkerhet och naturvård.
Här kan du läsa mer:
Utredningen som ska föreslå ändringar i artskyddet har tillsatts