LRF rekommenderar Revaq-certifierat slam

jord

Lantbrukare som är intresserade av att ta emot avloppsslam för att sprida på åkermark rekommenderas efterfråga slam från Revaq-certifierad anläggningar. Detta för att säkerställa hög kvalitet på slammet och garantera ett systematiskt uppströmsarbete som förhindrar införsel av oönskade ämnen till avloppsreningsverken.

Uppköpare av lantbruksprodukter har i många fall krav på att slam som sprids på åkermark ska vara Revaq-certifierat. Om du planerat att använda slam på din åkermark är det därför viktigt att noga kontrollera leveransvillkoren hos din uppköpare innan spridning.

Vad är Revaq?  

Revaq är ett certifieringssystem som kvalitetssäkrar reningsverkens arbete med uppströmsarbete och återföring av näringsämnen i slammet till jordbruk. Dagligvaruhandeln, Svenskt vatten, LRF och Lantmännen har varit med i utformningen av certifieringen som bygger på ett uppströmsarbete med mottot ”ständiga förbättringar” för att förhindra införsel av oönskade ämnen till avloppsreningsverken. Certifieringen som infördes 2008 har haft en märkbar effekt och resulterat i renare slam.

Revaq-certifiering ska säkra:

  • fortlöpande ytterligare förbättring av kvaliteten på det avloppsvatten som kommer till reningsverken och därmed på växtnäringen från slammet
  • att alla aktörer erbjuds en öppen och transparent information om hur slammet producerats och om dess sammansättning
  • att växtnäring från avloppsfraktioner produceras på ett ansvarsfullt sätt och att kvaliteten uppfyller fastställda krav. 

Slam – ett sätt att ta vara på ändliga resurser

Att använda växtnäringsämnen från avloppsslam är ett av flera sätt att skapa cirkulära system och ta tillvara på ändliga resurser. Fosfor är sedan 2014 listat av EU som ett kritiskt ämne där tillgången till råmaterialet bedöms som osäker. Ett hållbart kretslopp mellan stad och land är nödvändigt, inte bara ur ett resursperspektiv utan bidrar även till att stärka lantbrukets beredskap genom att säkra tillgång på inhemsk producerad gödning.

Läs också: Viktigt för dig som använder slam på åkermark! – LRF