LRF på plats under FN:s klimatförhandlingar

Panelsamtal COP29
Panelsamtal med LRF, Ragn-Sells och Alfa Laval i Business Swedens paviljong

FN:s klimattoppmöte COP29 pågår nu i Baku, Azerbajdzjan. Lantbrukarnas Riksförbund är på plats med rapporten ”Costs of the Green Transition in Agriculture: The Swedish Example”, eller som den heter på svenska: Kostnaden för jordbrukets gröna omställning.

”För Sveriges bönder är COP29 en avgörande förhandling eftersom det inte är bristen på förståelse eller kunskap om naturen det som bromsar jordbrukets gröna omställning. Det är bristen på tillräcklig finansiering.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.

Rapporten ”Costs of the Green Transition in Agriculture: A Swedish Example” eller på svenska”Kostnader för jordbrukets gröna omställning” är unik i sitt slag. Aldrig tidigare har en sammanställning av investeringarna och den totala kostnaden för jordbrukets gröna omställning gjorts i sin helhet.

Enligt rapporten krävs det investeringar om cirka 20 miljarder per för att genomföra den gröna omställningen i det svenska jordbruket. Det är inte en kostnad som jordbruket inte kan bära på egen hand utan här krävs en kombination av statlig finansiering och marknadslösningar.

”Vi behöver en kombination av statlig finansiering och marknadslösningar som finansierar investeringarna jordbrukets gröna omställning. Det är inte rimligt att jordbruket ensamt ska finansiera en omställning som är avgörande för så många människor, säger Palle Borgström.

I resten av näringslivet innebär den gröna omställningen oftast en övergång mot fossilfrihet. För jordbruket är omställningen mer omfattande och inkluderar investeringar som biogasproduktion för att minska klimatpåverkan, restaurering av igenväxta naturbetesmarker för att öka den biologiska mångfalden och anläggning av bevattningsdammar för att säkra matproduktionen.

Världen måste enas om en tidsplan

"Jordbruket kan bidra med kolinlagring och minska biogena utsläpp, men den största minskningspotentialen finns i de fossila utsläppen. Klimatförhandlingarnas fokus måste därför ligga på att världens länder enas om en tidplan för att fasa ut kol, olja och fossilgas.” Säger Palle Borgström.

LRF har genom den internationella bondeorganisationen World Farmers’ Organisation (WFO) tidigare varit representerade under FN:s klimatförhandlingar. Men i en tid då allt fler pratar om men inte med lantbrukare måste LRF öka insatsen genom att vara på plats där klimatförhandlingarna sker och besluten tas.

"Vi lantbrukare står vid fronten av klimatförändringarna och måste vara på plats i Baku. Fler måste förstå att jordbruket levererar mer än mat och stabilitet, vi är också en del av lösningen i den globala klimatomställningen." avslutar Palle.

Om rapporten

”Kostnader för jordbrukets gröna omställning” har tagits fram av Lantbrukarnas Riksförbund i nära samverkan med branschaktörer som Lantmännen, Arla och HK Scan och publicerades första gången i december 2023. Rapporten är ett gemensamt initiativ från Lantbrukarnas Riksförbund och Lantmännen.