LRF och Region Gotland pratar vidare om bergvärmeborrning
2025-04-29

LRF Gotland träffar regelbundet regionledningen i mötesforumet Plattform lantbruk. Vid det senaste mötet diskuterades bergvärmeborrning, ett uppdrag från regionstämman i mars.
Till årets stämma motionerade Lau lokalavdelning om skärpta regler kring borrning av bergvärme, med bakgrund i att det finns ett aktuellt ärende i området. Frågan är inte ny. Efter tidigare motioner och påverkansarbete från LRF Gotland har borrning av bergvärme blivit tillståndspliktigt, till skillnad mot övriga Sverige där det är anmälningsplikt, eftersom borrningen riskerar att förstöra grundvattnet med stora ekonomiska konsekvenser för närboende hushåll och företag som följd. Regelverk finns alltså, så i praktiken handlar det om själva tillståndsprocessen.
Andreas Nypelius, regionordförande för LRF Gotland, deltog på mötet tillsammans med Petter Engström, samordnare för näringspolitik på LRFs regionkontor.
Andreas, hur skulle du beskriva situationen?
- Underlaget inför beslut av tillstånd är undermåligt eftersom medlemmar blir drabbade. Nu används kartmaterial från SGU som är relativt grovhugget, det skulle behövas mer finmaskiga detaljer för att göra en bättre bedömning.
Vad säger Region Gotland?
- Att finns det en gård på kartan är det en part man tar hänsyn till liksom andra vattenanvändare i grannskapet. Regionen tar inte automatiskt upp vattenbehovet från gården intill, vilket vi tycker är en brist när man ska bedöma risker och möjliga konsekvenser av ett bergvärmeborrningstillstånd, säger Andreas.
Vad händer nu?
- Det kommer bli ett arbetsmöte innan sommaren med regionens tjänstemän för att se hur vi kan jobba vidare med ärendet. En fråga är hur problem och konsekvenser av borrningar kan rapporteras och mätas. Regionen har juridiska aspekter att förhålla sig till. Det verkar som att regionen är öppna för ett förbud om det visar sig vara befogat.

Petter Engström, samordnare näringspolitik LRF Öst.