LRF och Lantmäteriet i dialog om minskad byråkrati

Mikaela Johnsson
Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF

Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF, har haft möte med Lantmäteriet för att diskutera hur långa handläggningstider och oförutsägbara kostnader påverkar medlemmarna.

Varför har du träffat Lantmäteriet? 

- För oss i LRF är det viktigt att ha en pågående dialog med våra myndigheter och att lyfta aktuella frågor som har stor påverkan på våra medlemmar. Just Lantmäteriets verksamhet är av stor vikt och vi har ett flertal motioner till våra stämmor som har lyft problem med både mycket långa handläggningstider och oförutsägbara kostnader.  

Vad kom upp under samtalet? 

- Lantmäteriet kunde visa att det generellt har skett en kraftig förkortning av kötiden som gått ner från ett år till sju veckor men det beror nog till stor del på att höga räntor minskat inflödet av ärenden. Vi ser ju att det egentligen inte alls är rimligt att vara sig ha långa Kötider eller långa handläggningstider för en så viktig verksamhet, med så stor påverkan på våra medlemmars förutsättningar att driva sina företag. Till exempel kan ägarskiften försenas eller bli omöjliga på grund av oförutsägbara kostnader och handläggningstider.  

- Något som är positivt för våra medlemmar är man har tagit bort modellen med prioriterade ärenden där inte våra medlemmars ärenden kunde hamna. Det var också positivt att höra att man nu har en tydlig målsättning att minska Kötiden.  

Vad händer framöver i dessa frågor? 

- LRF arbetar aktivt med frågan om regelförenklingar för de gröna näringarna inte bara i relation till Lantmäteriet utan i relation till alla myndigheter. Vi kräver halverad regelbörda för alla Sveriges lantbrukare så att vi kan vi utveckla vår bransch och trygga Sveriges framtid genom att bruka jorden och skogen, i stället för att fastna i byråkrati.