LRF Mjölks regelexpert: ”Låt bonden vara bonde och inte administratör”

ko

Nyligen arrangerade Tillväxtverket en nationell konferens om den uppdaterade livsmedelsstrategin. LRF Mjölks expert på regelförenklingar, Suzanne Cewe, satt i panelen och hennes budskap var glasklart: Låt bonden vara bonde och inte administratör.

- Hela mitt budskap gick ut på att det måste vara lätt att göra rätt. Det är komplext att vara bonde och det är viktigt att beslutsfattarna är medvetna om det, säger Suzanne Cewe.

Den uppdaterade livsmedelsstrategin ska bidra till att öka den svenska livsmedelsproduktionen och minska sårbarheten i händelse av kris. De 21 regionala livsmedelsstrategierna är kopplade till den nationella livsmedelsstrategi och syftet med konferens var att diskutera hur man får bäst och effektivast effekt i arbetet med livsmedelsstrategin.

På konferensen fanns representanter från regeringen, organisationer, myndigheter och företagare. Från LRF Mjölk deltog Suzanne Cewe, som är expert på regelförenklingar.

Behov av gårdsapp för regler och dokumentation

Suzanne la fram flera konkreta förslag på hur man kan göra tillvaron smidigare för en lantbruksföretagare. Bland annat lyfte hon behovet av en gårdsapp där alla myndigheters regler och dokumentationskrav samlas på ett ställe samt vikten av att ha ett forum där man kontinuerligt diskuterar regelförenklingar.

- En lantbruksföretagare kan ha 16 myndigheter att förhålla sig till beroende på vilken typ av lantbruk och bredd på företaget man har.

Hur är intresset för svenskt lantbruk i de här kretsarna?

- Det är väldigt stort. Efteråt kom flera myndighetspersoner fram och ville veta mer. Några önskade till och med att få komma ut på gård för att se det ur företagarens perspektiv, så det ska jag försöka fixa i höst.