LRF Mjölks guldmedalj uppmärksammas internationellt
2024-11-22
Den kungliga utdelningen av LRF Mjölks Guldmedalj är årets höjdpunkt. Nu har den ceremonin även uppmärksammats internationellt.
- Jag var nyligen inbjuden på en mejerikonferens i Skottland och åhörarna var mycket imponerade och inspirerade av vårt arbete. Jag hoppas att detta inspirerar fler länder att uppmuntra och uppmärksamma sina mjölkbönder, säger Hasitha Priyashantha, som är mjölkkvalitetsansvarig på LRF Mjölk.
Redan 1958 delades de första guldmedaljerna i Sverige. Sedan dess har över 5 500 mjölkföretagare fått äran att ta emot en medalj ur kungens eller någon ur kungafamiljens hand.
De senaste åren har ceremonin skett på slottet i Stockholm. Guldmedaljutdelningen skapar stort intresse i både svensk och internationell press.
Nu kan den svenska guldmedaljutdelningen gå på export. Hasitha Priyashantha blev inbjuden på årets Next Generation Data-Led Dairying-konferens, i Edinburgh, för att berätta om urvalskriterierna och hur hela guldmedaljprocessen går till.
Föredraget skapade stor positiv energi bland åhörarna.
- Vissa länder har varianter på belöning av sina mjölkbönder, men ingen har en ett guldmedaljprogram liknande vårt. Sverige är unika i detta. Jag tror att många nu funderar på hur de kan kopiera den svenska modellen, säger Hasitha Priyashantha.
Under sin presentation betonade Hasitha Priyashantha vikten av dataanalys för att upprätthålla och förbättra mjölkkvaliteten.
- Vårt engagemang för datadrivet arbete säkerställer att vi upprätthåller de högsta standarderna inom mjölkproduktion. LRF:s Guldmedaljprogram är ett bevis på våra mjölkbönders engagemang och hårda arbete.
Om LRF Mjölks Guldmedalj
Sveriges högsta utmärkelse som en mjölkbonde i Sverige kan få för leverans av mjölk av högsta kvalitet.
För att förtjäna denna prestigefyllda medalj måste mjölkbönder konsekvent leverera högkvalitativ mjölk i minst 23 år, enligt följande kvalitetskriterier:
- Uppfylla mejeriföretagens leverans- och kvalitetsregler.
- Bakterieräkningsprovet får vara högst 50 CFU (177 IBC).
- Alla syrningsprov ska vara utan anmärkning.
- Celltalet får inte överstiga 175 000 celler per ml mjölk.
- Eventuell djurskyddskontroll får inte ha resulterat i ett föreläggande.
För mer information om konferensen, besök Next Generation Data-Led Dairying 2024.