LRF Mjölk om regeringens förenklingsutredning: Vårt budskap har gått fram

Suzanne Céwe
Suzanne Cewe, regelexpert på LRF Mjölk.

Under flera år har LRF Mjölk arbetat för att det måste bli enklare och färre regler inom lantbruket. Nu tillsätter regeringen en särskild förenklingsutredning som ska redovisas senast i mars 2025.

- Det är väldigt glädjande. Vi är många organisationer som har jobbat hårt tillsammans. Att de nu tillsätter en utredning visar att vårt budskap har gått fram, säger LRF Mjölks regelexpert Suzanne Cewe.

Suzanne Cewe har jobbat i många år med regelförenklingar, men efter ett panelsamtal om den uppdaterade livsmedelsstrategin i våras där Suzanne tog upp regelkrånglet märktes en viss attitydförändring, och den har eskalerat under sommaren och hösten.  

Det ledde bland annat till att Magnus Oscarsson (kd), som ska leda utredningen, hade ett långt och intensivt samtal med LRF Mjölk under Almedalsveckan. Under hösten arrangerades en regelsafari där ett 40-tal myndighetspersoner möttes på en mjölkgård för att se hur det fungerar rent praktiskt och under Lantbrukets dag togs också regelbördan upp som en av punkterna.

- Jag har märkt under hela året hur det har varit mer diskussion än vanligt kring dessa frågor. Jag är extra glad att de har tagit upp flera av våra åtgärdsförslag som samordnade kontroller och avgifter, säger Suzanne Cewe. 

Utredningen ska presenteras senast i mars 2025. 

Läs hela utredningen här

Läs landsbygdsministerns och utredaren kommenterar till utredningen  här.