LRF Mjölk förtydligar om missuppfattningar kring filmjölken

Peter Kofoed, avdelningschef LRF Mjölk

Det har uppstått frågor kring varför LRF Mjölk motsätter sig en ansökan om skyddad geografisk beteckning för filmjölk. LRF Mjölks chef Peter Kofoed förtydligar LRF Mjölks ståndpunkt och reder ut vissa missförstånd.

Bakgrunden är att Sveriges Gårdsmejerister, tillsammans med konsulter, 2021 ansökte om skyddad geografisk beteckning för filmjölk. LRF Mjölk blev uppmärksammade på det i samband med att ansökan gick ut på remiss våren 2022. LRF Mjölk är tillsammans med mejeriföretagen, starkt emot ansökan.

– Filmjölken i Sverige görs på enbart svensk mjölkråvara. Vi representerar de större mejerierna i Sverige och det är de som producerar den absoluta merparten av all filmjölk som säljs i landet. Vi är säkra på att med en geografisk skyddad beteckning begränsas möjligheterna att produktutveckla filmjölken, säger Peter Kofoed, chef för LRF Mjölk.

– I dag finns det ett stort antal varianter av filmjölk sett till smaksättningar, fetthalter och olika kulturer som används. Att försöka tratta ner detta stora sortiment till en viss specifikation skulle hämma utvecklingen, troligen med följden att många av de här produkterna inte får kallas filmjölk, fortsätter han.

Om inte filmjölk kan fortsätta att produktutvecklas minskas sortimentet och därmed försäljningen. I stället för att bromsa utvecklingen ser LRF Mjölk gärna att det kommer fler varianter som ökar konsumenternas intresse för filmjölk. Vi uppmuntrar Sveriges Gårdsmejerister att utveckla fler filmjölksprodukter och vi har inget emot skyddad geografisk beteckning generellt, men det passar inte på ett helt segment som filmjölk.

– Vi har flera gånger inför överklagan stämt av med våra medlemmar att det är här vi står. Det är den linjen vi driver, säger Peter Kofoed.

I en debattartikel i Dagens Industri finns en rad felaktigheter och insinuationer. Därför vill vi tydligt klargöra LRF Mjölks huvuduppdrag: LRF Mjölk jobbar för en ökad svensk mjölkproduktion. Där är filmjölken viktig eftersom all filmjölk som produceras av de mejeriföretag som LRF Mjölk representerar görs på svensk mjölkråvara.

Hur ser processen ut nu?

LRF Mjölk överklagade Livsmedelsverkets beslut om att skicka vidare ansökan för skyddad geografisk beteckning till Förvaltningsrätten i somras. Den rättsliga processen har sin gång och det är svårt att veta hur lång tid processen tar i Förvaltningsdomstolen. LRF Mjölk har anlitat ett juridiskt ombud i ärendet.

Fakta

  • LRF Mjölk är en branschorganisation för svenska mjölkbönder och mejeriföretag med övergripande mål om ökad svensk mjölkproduktion och ökad konsumtion av mejeriprodukter.
  • Norrmejerier, Falköpings mejeri, Arla Foods och Skånemejerier är idag producenter av svensk filmjölk. LRF Mjölk företräder även Gäsene mejeri, men de tillverkar ost, inte filmjölk.
  • LRF Mjölks medlemmar producerar 99,5 procent av syrade mjölkprodukter i Sverige, enligt Jordbruksverkets statistik.