LRF-medlemmen Erik Törnfelt efter svåra olyckan: Hela vägen har jag känt ett stöd från LRF
2024-12-17
Jord- och skogsbrukaren Erik Törnfelt i Vallsta drabbades av en allvarlig olycka 2023. Han dras fortfarande med de fysiska effekterna av olyckan, men har fått full ekonomisk ersättning efter en lång kamp med försäkringsbolaget. Nu vill han uppmuntra andra medlemmar att se över sina försäkringar. - Hela vägen har jag känt ett stöd från LRF, och varit otroligt glad för den hjälp jag har fått. Jag har också känt att jag inte varit ensam, utan att någon har lyssnat och stått vid min sida, säger Erik.
Olyckan
Vi besöker Erik Törnfelt på hans gård i Vallsta. Det är en kall och klar dag. Vi har precis kommit in i värmen efter att ha stått ute ett tag och tittat på platsen där olyckan inträffade. Kaffe och macka värmer oss när Erik berättar.
– Det var den nionde februari 2023. Jag hade haft hjälp av en kompis med att flytta om lite på skullen. Jag skulle ta traktorn och åka dit och lasta en massa skräp som låg där. Och jag börjar med att grusa, rätt ordentligt. Så körde jag dit traktorn, men precis när jag skulle kliva ur började det att släppa, då började traktorn bära av baklänges.
Erik sög tag i ratten i traktorn, det var det han kom åt, och innan han visste något så låg traktorn på sidan på marken.
– Den gled baklänges och så över kanten på bron där, nerför stenläggningen. Det pangade till bra då. Jag kände direkt att det här gick inte bra, jag fick ju ratten i magen. Då tänkte jag hur ska jag komma härifrån då? Men jag började med att skruva av nyckeln, och så huvudströmbrytaren.
Erik slog sig hårt i bröstkorgen och var helt mörbultad. Tankar far runt i hans huvud, främst hur ska han ta sig ur traktorn. Han lyckades peta upp bakrutan och kunde krypa ut den vägen.
– När jag tog mig ur traktor tappade jag telefonen ur någon ficka och landar så jag ser den, och då står telefonnumret på min goda vän där. Så jag trycker bara på ring, och så säger jag till honom, det har gått åt skogen här. Han var då på andra sidan älven och sade att han kommer på en gång. Samtidigt när han kom in här på gården så är det två andra goda vänner som kommer. En av de där killarna, han jobbar ju på brandkåren, så han sa nu du ska in på akuten i Bollnäs direkt.
Eriks vän skjutsade honom till akuten och det var först när han fick ligga ner på en säng som han märkte hur ont allt gjorde, så ont att han inte kunde röra sig, berättar han.
– På sjukhuset konstaterade de att åtta revben hade gått av. I dag är bröstet bra, men jag har ju kompression och kläm i ryggmärgen. Jag åt så kopiöst mycket starka värktabletter så det tog bort smärtan i benet som kom från ryggen. Så det var ju när jag trappade av medicinen, det var ju då jag kände att nej, det är ju inte bra det här i benet. Det var först när jag slutade ta den riktigt starka medicinen som jag märkte av det.
Erik har gått hos en fysioterapeut vars behandling har hjälpt i omgångar, men bara kortsiktigt. Nu går Erik och väntar på tid för att få reda på om och när han kan opereras.
Det gick trögt med försäkringsbolaget
Eriks olycka blev så klart även ett ärende för försäkringsbolaget. För han hade ersättarförsäkring med Länsförsäkringar som han var övertygad om skulle ersätta honom för den hjälp han var tvungen att ta in.
– Det började när jag tänkte att det här var ingen fara, jag har en ersättarförsäkring. Till att börja med hade jag goda vänner som kunde hjälpa mig med saker och ting. Men när jag då ringde försäkringsbolaget sa de att jag har ingen ersättarförsäkring. Men jag har ju betalat försäkringen, sa jag. De sa då att försäkringen gäller 10 år i ett ärende. Men det hade precis hänt, så det var inga 10 år. Då visar det sig att jag hade skrivit fel på en blankett, det skulle vara 2023 men jag skrev 2003.
Och så menade Länsförsäkringar att det var en trafikolycka, så ersättarförsäkringen skulle ändå inte täcka det. Då blev det liksom pingpong mellan dem och mig, säger Erik.
Ett tips från Karin Perers, tidigare ordförande i Mellanskog, om att Erik skulle kontakta Birgitta Sennerdal, journalist på ATL, resulterade i en artikel om Erik. Det födde visst hopp, men fortfarande hände inget.
Hjälp från Ludvig & Co och LRF
Det gick alltså trögt för Erik att komma någon vart med Länsförsäkringar i Stockholm, men våren 2024 började det röra lite på sig. Det var efter att Lars Svensson, försäkringsrådgivare Ludvig & Co, hade kontaktats av Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg.
De kontaktade i sin tur Jan Hellström och Eva Röstberg på Länsförsäkringar Gävleborg.
– De ska ha ett stort tack för vad de gjorde så det redde ut sig, säger Erik Törnfelt.
Lars Svensson berättar om den grupp inom Ludvig & Co han sitter med i (se länk längst ner i artikeln).
– I Ludvig & Co har vi skapat en grupp med försäkringsrådgivning som vi gör på uppdrag av LRF och vi finns till hands för LRF-medlemmar som råkar ut för försäkringsärenden i näringsverksamheten. Då får LRF-medlemmen fyra till sex timmar kostnadsfri rådgivning. Och det var på det viset som Lotta Zetterlund tog kontakt med mig.
När Erik Törnfelt hade informerat Lars Svensson och Lotta Zetterlund om situationen, och de hade fått kontakt med Länsförsäkringar i Gävleborg, började saker hända, som de båda beskriver. Efter ett möte beskriver Lars Svensson det som att ”så rann ju pengarna ut”.
– Och så fick du ersättningen. Och så fick du ersättning för min tid. Och så fick du räntan på sent utbetalda pengar, säger Lars Svensson.
Eriks råd till andra medlemmar
Vad vill då Erik Törnfelt skicka med till andra LRF-medlemmar utifrån sin erfarenhet?
– Ja, att de verkligen ska se över sin försäkringssituation. Det råder jag dem väldigt starkt till. För att är de inte försäkrad, då sitter de illa till. Och det är bättre att du har lite för mycket försäkrat. Eller absolut bäst, det är ju om du kollar upp att det som står i försäkringsbeskedet stämmer med dina byggnader och framför allt försäkra dig själv och din familj för det är inte bara om en i familjen skulle bli så här och de får jättedåligt det kan ju förstöra alltihop.
Ta hjälp av LRF, råder också Erik Törnfelt.
– Det är absolut det bästa. Jag är otroligt glad av den hjälp jag fått av LRF. Att Lotta [Zetterlund] har engagerat sig så i mitt fall är verkligen fantastiskt, det måste jag säga. Man känner ju samtidigt att är man ensam, då kan det vara lätt att inte ta kontakt. Men använd de kontaktar du har, med regionstyrelse, med andra medlemmar.
Bra länkar
Behöver du hjälp, kan det finnas via LRFs omsorgsarbete.
LRF-medlemmar erbjuds försäkringsrådgivning via Ludvig & Co.
Om du drabbats av en skada på jobbet kan du få hjälp via olycksfallsutredning.
Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49