LRF Mälardalens ordförande kommenterar utredningen om en konkurrenskraftig animalieproduktion

Uppsala läns riksdagsledamöter besöker Husby gård med LRF Mälardalen

Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen, lyfter några viktiga frågor ur regeringens utredning om konkurrenskraftig animalieproduktion, däribland virtuella stängsel, villkorad läkemedelsanvändning, och ökad djurvälfärd.

I augusti presenterade regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson sitt betänkande ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd” (SOU 2024:56).

Vi frågade Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen, om utredningens förslag och varför de är viktiga för LRFs medlemmar.

Varför är utredningens förslag så viktiga?

– Jag tror vi alla är överens om att vi måste öka den svenska livsmedelsproduktionen, och öka andelen av svensk mat vi konsumerar. För att komma dit är utredningens förslag väldigt viktiga.

– Det här är saker som efterfrågats länge, just det med att stärka svensk animalieproduktion. Och nu har vi en utredning som tydligt visar på åtgärder som är viktiga för oss, våra medlemmar, att nå de mål som vi har med stärkt konkurrens och ökad produktion i Sverige. Låt mig lyfta några exempel.

Virtuella stängsel

– Ett område jag vill lyfta, som jag vet skulle göra stor skillnad för många medlemmar, är virtuella stängsel. Det är ett sätt för att ytterligare kunna beta marker som annars inte skulle kunna betas. Det skulle jag vilja påstå kan minska arbetsbördan för många bönder med betande djur. Och jag är övertygad om att vi kan få se fler betande djur och på fler ytor vilket skulle öka den biologiska mångfalden.

Minska viltskador

– Utredningen gör det tydligt är att vi måste minska viltskadorna, vilket vi förstås håller med om. Jag tror det står att viltskador har stor påverkan på jordbrukets lönsamhet och konkurrenskraft, vilket är helt rätt. Många av våra medlemmar är frustrerade över de stora skadorna som är på grödor i dag. Många känner en uppgivenhet och vi måste hitta en balans mellan vilt och livsmedelsproduktionen.

Villkorad läkemedelsanvändning

– Vi tycker det är bra att utredningen tar upp villkorad läkemedelsanvändning (ViLA). Om det genomförs så ökar flexibiliteten för lantbrukare, de kan bättre ta hand om sina djur och säkra en god djuromsorg.

– Vi tror att det är bra, att vi lantbrukare med djur kan ta större ansvar för att sköta om våra djur och inte behöva kalla ut veterinär så ofta. Veterinärer behövs, men både de och vi får en ökad flexibilitet om ViLA utökas. Syftet med ViLA är att minska djurlidande eftersom djurhållaren inte behöver invänta veterinär utan direkt kan sätta in behandling i vissa situationer. Och det menar jag är ett förslag för ökad djurvälfärd. 

Ökad djurvälfärd

– Om jag skulle summera utredningens förslag skulle jag säga att det handlar om en rad åtgärder som kan stärka våra medlemmars konkurrenskraft, något som är helt avgörande för att vi ska kunna fortsätta leverera mat. Men samtidigt, och det får vi inte glömma, så stärker utredningens förslag djurvälfärden.

– Nu hoppas vi att regeringen tar till sig utredarens förslag och ser till att de blir genomförda så snart som möjligt, avslutar Tomas Olsson.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49