LRF Mälardalens möte med Uppsalas landshövding präglades av öppen dialog

LRF Mälardalen möte med Uppsalas landshövding

Vid mötet tryckte LRF Mälardalen speciellt på vikten av att stöd hanteras skyndsamt och beskrev hur förseningar drabbar våra medlemmar.

LRF Mälardalens ordförande Tomas Olsson träffade Uppsalas landshövding Stefan Attefall 26 september.

På mötet deltog från LRF även Helena Åkerberg Hammarström (regionchef), Karolin Rask (reg. sakkunnig) samt Birgitta Ulväng (regionstyrelseledamot). Från Länsstyrelsen deltog utöver landshövdingen Cecilia Magnusson (länsråd), Annica Roos (landshövdingens samordnare), Michael Persson (landsbygdsdirektör), Pauline Englund (enhetschef jordbrukarenheten) samt Viktor Eriksson (handläggare investeringsstöd).

Mötet med Landshövdingen är en del av LRF Mälardalens kontinuerliga samverkan med Länsstyrelserna i regionen. Det fanns också ett uppdrag till styrelsen från regionstämman i mars att vidtala Landshövdingen angående hur handläggningen av jordbrukarstöd låg till, eftersom dessa under lång tid haft stora förseningar i Uppsala län. Glädjande nog kunde Länsstyrelsen redogöra för en mycket positiv utveckling under de senaste två åren.

I juni 2022 var andelen ohanterade ärenden från tidigare perioder (2015 – 2021) så stor som runt 20 procent och nu är de nere på under två procent (av samtliga ärenden år 2015 – 2022). Enligt plan kommer de kvarvarande försenade ärendena att kunna åtgärdas under 2025. Ansökningarna för år 2022 och 2023 har handlagts och betalats ut i tid (dvs i enlighet med de nationella målen) och prognosen är att det kommer att fortskrida i enlighet med plan även för år 2024.

När det gäller handläggning av investeringsstöd ser vi tyvärr att det har varit stora problem med handläggningen sedan den nya strategiska planen infördes (2023) och att antalet ohanterade ärenden sedan dess hela tiden har vuxit. Under de senaste månaderna har trenden dock brutits och ärenden hanteras i samma takt som de kommer in vilket innebär att antalet försenade ärenden är konstant.

Tomas Olsson betonade vikten av att dessa stöd hanteras skyndsamt och beskrev hur dessa förseningar har drabbat våra medlemmar. Landshövdingen tog detta på stort allvar och Länsstyrelsen redogjorde för åtgärder de har vidtagit och ytterligare kommer att vidta för att komma ikapp med de försenade ärendena. Nytt möte med Landshövdingen är planerat till våren 2025 där LRF bland annat kommer att följa upp detta.

Rapporterade gjorde Karolin Rask, sakkunnig LRF Mitt.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49