LRF Mälardalen välkomnade bönder från Schweiz
2024-08-30
Tullgarns kungsgård vid Tullgarns slott var ett av besöksmålen för 29 bönder från Schweiz som är på studiebesök i Sverige.
Arvid Lindgren, som driver Tullgarns kungsgård sedan 2015, var värd för besöket och välkomnade sällskapet från Schweiz. På gården, som arrenderas från Statens Fastighetsverk, bedrivs växtodling, inackordering av hästar, nötköttsproduktion m.m.
Arvid berättade om gården för besökarna och guidade dem runt på gården, visade upp olika delar av verksamheten och svarade på många frågor.
Vi frågade Arvid Lindgren hur han skulle sammanfatta besöket.
– Det var väldigt roligt. De var väldigt intresserade. Det var svårt att veta vad ska man ta upp och vad är de egentligen intresserade av. Men de visade ett stort intresse för alla frågor, och de ställde många egna frågor också.
– Som när vi pratar i Sverige så kommer ju priser alltid upp. Och det verkar vara samma i Schweiz. Marknadspris är det man är intresserad av egentligen. Vad kostar marken, vad kostar det att arrendera, hur mycket betalt får du?
– Men sen det som stack ut, det var ju mycket av utbildningsfrågorna. De var väldigt nyfikna kring vår utbildning. Arbetskraft och kvinnliga nätverk kom upp. Det fanns ju ett intresse kring de frågorna.
”Vi är ofta specialiserade”
Besökarna från Schweiz var intresserade i gården och det Arvid Lindgren berättade om verksamheten. De berättar att de kom till Sverige för att se och uppleva hur lantbruket fungerar här. Vi frågade om vad de har upplevt av Sverige och vilka skillnaderna är jämfört med Schweiz.
– Vi har inte så mycket plats som här i Sverige så våra gårdar tenderar att vara mindre än här. I Schweiz har mindre företag och lantbrukare ofta varit specialiserade på en verksamhet. De ligger ofta uppe i bergen och har lite plats och jobbar med några djur och lite grönsaker. Det finns inte här i Sverige. De är överraskade hur stora gårdarna här är och många gårdar har flera olika verksamheter.
Vi frågar om Tullgarns kungsgård är en stor gård jämfört med gårdar i Schweiz.
– Gigantisk! svarar de med ett skratt.
Schweizarna var eniga med Arvid Lindgren om att pris är en fråga som ofta nämns.
– Men det finns en situation som är likadan i Schweiz och i Sverige. Det är trycket nedåt på priserna på det vi producerar samtidigt som priserna ökar på det vi köper för vår produktion. Det är nog samma i hela världen nu.
"De var väldigt frågvisa"
Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen, var med på besöket och sammanfattar sina tankar.
– De var väldigt frågvisa. De var brett nyfikna på allt, de ville ha fakta, statistik, mycket skörd. Jag tänker jag är likadan när jag åker någonstans. Sen tror jag det är bra att berätta om Sverige, hur ser det ut här.
– Det var lite svårt att få interaktion och veta hur det var i Schweiz, ska jag säga. Man blir nyfiken på att höra hur de hade det också, vilket perspektiv de hade liksom. Det var någon jag förstod som hade 22 hektar mark, men han hade sju traktorer. Det var svårt att få ihop det liksom med svenskt perspektiv.