LRF Mälardalen samarrangerade lyckat besök utanför Västerås med fokus på solelproduktion

En dag full av information om förutsättningar för solelproduktion vad gäller teknik, ekonomi, samverkan och avtal.

Johan Lundin

De 30-talet deltagarna samlades på Kärrbo prästgård utanför Västerås, där Johan Lundin, affärs- och markutveckling, Helios Nordic Energy AB, inledde. Helios är företaget som har utvecklat och byggt det som än i dag är Sveriges största solcellspark i Kungsåra, inte långt från Kärrbo. Solcellsparken levererar i dag 21,2 megawatt, och Johan visade också deltagarna runt i parken som avrundning på dagen.

Ulf Andersson visar solelproduktionen på Kärrbo prästgård.

Men innan vi besökte solcellsparken fick vi en rundtur på Kärrbo prästgård av Ulf Andersson, som driver gården tillsammans med familj och anställda. Ulf visade speciellt upp gårdens agrivoltaisk solpark vilket innebär att solcellssystemet installeras och drivs inte bara med tanke på solelproduktion utan också odling, i prästgårdens fall odling av vall. En partner i det projektet är Mälardalens Universitet som representerades av Bengt Stridh, universitetslektor på MDU.

På Kärrbo prästgård håller som bäst utrustning på att byggas och installeras för produktion av vätgas, något som Ulf Andersson brinner för. 

LRF Mälardalen samarrangerade lyckat besök utanför Västerås med fokus på solelproduktion
Ulf Andersson visar den produktion av vätgas som håller på att byggas på Kärrbo prästgård.

Det var en mycket uppskattad dag. Deltagarna fick gott om tid att ställa frågor och resonera, och tog med sig en hel del ny kunskap hem.

Dagen var ett samarrangemang mellan LRF Mälardalen, Agro Västmanland och Helios, och finansierades av Jordbruksverket och EU genom projektet ”Minskad klimatpåverkan hos lantbruksföretag”.

Johan Lundin