LRF Mälardalen deltog i landsbygdsdialog: betonar vikten av samverkan

Fr.v. Per frankelius, Ulrika Lundberg, Lars-Erik Lundkvist, Christina Nordin, Gustav Hemming och Tomas Olsson.

Lönsamhet och beredskap var temat när LRF Mälardalen tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm och Region Stockholm bjöd in till Landsbygdsdialog för andra året i rad.

Dagen bjöd på en rad intressanta föredrag och engagerade diskussioner.

En sak var såväl föredragshållare som övriga deltagare rörande överens om - grunden för en god livsmedelsberedskap är lönsamma företag och en ökad produktion. Anders Drottja, politiskt sakkunnig hos Peter Kullgren, beskrev det tydligt och enkelt.

– Börjar vi på en högre nivå så klarar vi att tappa en del utan att det blir svält.

Anders Drottja pekade på export som en viktig buffert som möjliggör en ökad produktion i fredstid. Vidare betonade han att frågan om lönsamhet i lantbruket är central för regeringen. Ett tydligt medskick till landsbygdsministern från en av de deltagande lantbrukarna var att det måste bli mer verkstad i rovdjursfrågorna om vi ska kunna öka produktionen.

Fr.v. Lars-Erik Lundqvist, Anders Drottja och Per Frankelius.

Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket pratade om vikten av att stärka beredskapen i fredstid och hur vi gör det bäst. Det krävs investeringar och dessa är inte alltid lönsamma i fredstid vilket innebär att det inte går att förvänta sig att lantbrukarna ska ta kostnaden själva. Hon betonade också att beredskap måste genomsyra allt arbete vi gör, inte skötas som ett stuprör vid sidan om.

Lars-Erik Lundqvist, näringspolitisk rådgivare på LRF höll en mycket uppskattad dragning om lönsamheten i lantbruket och vad som påverkar den. Han förde också ett resonemang kring merkostnader för exempelvis en mer miljövänlig produktion där vi i Sverige på många sätt ligger före andra länder. En grön omställning där dessa kostnader kommer att öka behöver finansieras av hela kedjan, inte läggas hos lantbrukaren.

Lars-Erik påminde om vikten av se till helheten, det vill säga miljöpåverkan av allt vi konsumerar i Sverige, inte enbart det som produceras här, inte minst eftersom det oftast är de importerade livsmedlen som har den största negativa miljöpåverkan.

– Vi behöver ta hand om den svenska konsumtionens klimatavtryck här istället för att skicka det på export.

Christina Nordin.

Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen som höll i inledningen tillsammans med landsbygdsdirektör Ulrika Lundberg och regionråd Gustav Hemming, är nöjd med dagen. Han betonar vikten av att vi samverkar kring dessa frågor: 

– Vi lantbrukare är utförare, men det är ett gemensamt ansvar.

Rapporterade gjorde Karolin Rask, sakkunnig LRF Mitt.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49