LRF Mälardalen antar nya stadgar och tar ett stort kliv mot framtidens folkrörelse

Tomas Olsson
Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen

Medlemmar i LRF Mälardalen beslutade enhälligt vid en extrastämma på fredagen att anta förslaget till nya stadgar som skapar bättre förutsättningar för framtidens näringspolitiska arbete samt nya former av dialog och nätverkande.

Projektet ”Framtidens folkrörelse” tar sin början i LRFs riksförbundsstämma 2018 som gav riksförbundsstyrelsen i uppdrag att genomföra en dialog i organisationen gällande utvecklingen av LRF som folkrörelse.

Efter dialog i hela organisationen och flera remissrundor lade riksförbundsstyrelsen fram ett förslag på nya stadgar till riskförbundsstämman. Den 21 maj 2024 fattade så LRFs riksförbundsstämma ett historiskt beslut om att anta nya stadgar för sin ideella förening och anpassa stadgarna för sin ekonomiska förening. Detta är den mest betydande förändringen som riksförbundsstyrelsen har föreslagit riksförbundsstämman sedan LRF grundades 1971.

– Det här är en viktig förändring för LRF. Vi stärker kommunavdelningarnas roll genom att de nu utser fullmäktige till regionstämman. Detta är ett steg mot en mer anpassningsbar och framtidsorienterad organisation. Jag ser fram emot att arbeta vidare med detta tillsammans med alla våra engagerade medlemmar, säger Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen, om beslutet.

– Våra medlemmar, särskilt de yngre, efterfrågar mer flexibla sätt att engagera sig. De vill kunna bidra till specifika frågor utan att behöva ta en formell roll i styrelsen. Genom att modernisera stadgarna öppnar vi upp för nya mötesformer och nätverk, vilket ger alla medlemmar möjlighet att delta på sina egna villkor, tillägger Tomas Olsson.

Kontakta Tomas Olsson, regionordförande LRF Mälardalen, för mer information: 070 687 08 61.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49