LRF kritisk mot föreslagna regler för gårdsförsäljning
2025-04-23

LRF riktar i sitt remissyttrande kritik mot de nya föreskrifterna och allmänna råden för gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Förslaget, som är en del av regeringens proposition om ändringar i alkohollagen, är tänkt att förbättra förutsättningarna för småskalig produktion och försäljning av alkoholdrycker på gårdar runt om i Sverige.
LRF ifrågasätter kravet på att tillståndshavaren muntligen ska informera besökare om alkoholens skadeverkningar och föreslår istället att informationen kan ges genom affischer, skyltar och digitala verktyg. Detta skulle respektera besökarens integritet och samtidigt uppmuntra till medvetna val.
- LRF anser att besöksarrangemang bör vara max 15 minuter, det kunskapshöjande inslaget inkluderat. Att kräva 45 minuter är helt orimligt med tanke på många av de små aktörerna ännu inte fullt utvecklat sin besöksverksamhet och ofta jobbar deltid och utan personal, säger Beatrice Ramnerö, som är ordförande för branschrådet LRF Lokal mat och dryck:
LRF betonar vikten av att minska regelbördan för små företag. De flesta aktörer som kommer att ansöka om tillstånd för gårdsförsäljning är små företag utan anställd personal, vilket gör dem särskilt känsliga för hög regelbörda. LRF påpekar att det är viktigt att Folkhälsomyndigheten tar hänsyn till dessa företags behov och förutsättningar när de utformar de nya föreskrifterna.
- Verksamheter utanför större turistregioner måste även kunna erbjuda sina besökare enklare arrangemang som tar mindre tid och som spontana besökare är villiga att investera tid i och betala för, säger Beatrice Ramnerö.
LRF påminner också om regeringens uppdaterade Livsmedelsstrategi 2.0, som är tänkt göra Sverige till ett gastronomiskt land i världsklass. Strategin betonar bland annat vikten av att öka småskalig livsmedelsproduktion och underlätta för aktörer att utveckla måltidsturism.
- I den uppdaterade Livsmedelsstrategin vill regeringen göra Sverige till ett gastronomiskt land i världsklass och samtidigt minska regelbördan för företagen. De flesta som kommer ansöka om gårdsförsäljning är småföretag utan anställda. Folkhälsomyndigheten måste därför undvika extra pålagor som försvårar tillväxt för småföretagen på landsbygden. På så vis kan både myndigheten och företagen bidra till regeringens gastronomiska vision, avslutar Beatrice Ramnerö.
